Bushs nya Irakstrategi dröjer

Aldrig tidigare har den amerikanska opinionen mot kriget i Irak varit så stark som nu. Tycket ökar på president Bush att på ett genomgripande sätt förändra Irakstrategin. Men på tisdag kväll sa man från Vita huset att den nya strategin dröjer.

Samtidigt som president George Bush försöker lägga om sin Irakstrategi så kommer det nya och för presidenten mycket dystra opinionsmätningar.

Enligt en gallupmätning gjord för tv-bolaget CBS så har aldrig tidigare så många amerikaner tyckt att det var ett misstag att skicka trupper till Irak, 62 procent. Bara 15 procent av amerikanerna tror längre att USA kan vinna kriget.

Impopulärt krig
Irakkriget har nu också blivit det mest impopulära krig som USA har utkämpat. Amerikanerna motsätter sig Irakkriget i högre grad än vad de motsatte sig Vietnamkriget.

Förra veckans Bakerrapport, som var en svidande kritik mot Bushs Irakpolitik, har ökat trycket på Vita Huset att snabbt presentera sin nya krigspolitik döpt till ”The New Way Forward”, ”den nya vägen framåt”.

Men på tisdag kväll kom Vita Huset med besked. Det blir ingen ny strategi före jul, utan först någon gång i januari nästa år.

Dröjsmål kostar liv
Kritiker menar att Bushs oförmåga att bestämma den nya strategin kommer att kosta ytterligare amerikanska soldater livet.

Demokraternas ledare i senaten sa att Bush måste förändra politiken nu, och inte ägna tiden åt att träffa rådgivare han borde ha talat med före invasionen för fyra år sedan.

Att Bush inte kommer att hålla sitt stora tal till nationen om Irak före årets slut, säger Vita huset beror på att han helt enkelt inte är färdig med den nya strategin. Bush vill också ge den nye försvarsministern, Robert Gates,  mer tid att sätta sig in i Irakfrågan.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".