Billig import skapar oro i tysk julhandel

I Tyskland skapar billig import oro i julkommersen. Kopior från Asien upplevs som ett hot mot det orts- och traditionsbundna konsthantverket.

Turistbussar, tomtar och änglaspel i skyltfönstren. I småorten Seifen liksom i grannbyarna i Erzgebirge är julhandeln i gång, men den är sig inte riktigt lik.

– Det är oförskämt, det är stöld, säger Monica Kluge som bott här i hela sitt liv.

Det handlar om kopior, importerade från Asien.

Utvecklat eget konsthantverk
I Erzgebirge har man täljt och svarvat i århundraden och utvecklat ett eget konsthantverk, känt över hela världen. Men allt måste göras för hand och på ort, och det kostar.

En adventsljusstake med miniatyrfigurer i trä kan kosta flera tusen kronor, om man nu inte köper en kopia.

De säljs sedan tidigare runt om i Tyskland, men när en importör slog sig ned mitt i trädbältet i Erzgebirge för att få just den rätta adressen, dit tiotusentals turister kommer, så ansåg många att det gått för långt.

Globaliseringen hade träffat hjärtat av tysk kultur. Det blev protestlistor och stenkastning mot affären.

Kostnaderna kan sänkas
Försäljningen av originalen går än så länge bra, men liksom i andra branscher, diskuteras nu även här hur kostnaderna kan sänkas.

– Bergsområdet Erzgebirge fortsätter in i Tjeckien och där är lönerna lägre. Vi har inte flyttat någon produktion dit än, men det finns inget hinder. Där finns trähantverk och det är ju också Erzgebirge, säger företagaren Regina Strassburger.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".