Turkisk dokumentär anklagar Sverige för folkmord

En underlig dokumentärfilm om Sverige och Nobelpriset har väckt uppmärksamhet i Turkiet. Filmen, som sändes i början av veckan i den statliga televisionen, utmålar Sverige som ett land med stora sociala problem, det påstås också att det ska ha skett ett folkmord på samer och romer här, ända in 1980-talet.

Den turkiske journalisten Yavuz Baydar är en av dem som har reagerat starkt på filmen.

– Det utmålas som ett fult land som det inte går att leva i, ett land där det pågår väldigt starka våldsamheter, ett land där minoriteterna lever i skräck. Det har begåtts ett folkmord på både samer och zigenare. Jag har aldrig sett något liknande. Från början till slut var programmet förvrängt och fullt av lögnaktigheter, säger han.

Yavuz Baydar, som tidigare har bott i Sverige, är numera läsarombudsman på tidningen Sabah i Istanbul. Han säger att filmen målar upp en bild av Sverige som ett barbariskt land utan yttrandefrihet och med enorma sociala problem. Det påstods bland annat att samer och romer ska ha mördats i Sverige i ett folkmord, fram till 1980-talet.

Intervjuade radiochef
Journalisten som har gjort filmen har bland annat intervjuat Sveriges Radios publicistiska rådgivare Kerstin Brunnberg, i filmen uppges hon bekräfta folkmordet på samerna.

Kerstin Brunnberg säger till Ekot att hon överrumplades av journalistens absurda frågor och att hennes svar har förvridits. Vad hon, och andra svenska intervjupersoner, som forskare på forskningsinstitutet SIPRI egentligen säger går inte att höra eftersom svaren är dubbade till turkiska.

Starka reaktioner från olika håll
Svenska ambassaden i Ankara har uppmärksammat filmen och det sägs att också det turkiska utrikesministeriet har reagerat.

Bland turkiska statsvetare och journalister har filmen väckt upprördhet, Yavuz Baydar på tidningen Sabah säger att det troligen är ultranationella intressegrupper som ligger bakom dokumentären, grupper som vill sabotera Turkiets ansträngningar att komma med i EU genom att måla svartmåla Europa i Turkiet och samtidigt få Turkiet att framstå som ett mycket oeuropeiskt land i västerlänningars ögon.

Dokumentärfilmen visades i måndags i den statliga tv-kanalen TRT och den skulle från början ha visats åtta gånger. Nu är den stoppad tills vidare.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".