Pham Hong Son.

Oliktänkande förtrycks ännu i Vietnam

I Vietnam fortsätter den kommunistiska regimen att förtrycka oliktänkande. Regimen använder hårda metoder för att stoppa dissidenternas kamp för demokrati.

Ekot har i den gångna helgen träffat en av Vietnams mest kände dissidenter Pham Hong Son.

– Vi har inte grundläggande mänskliga rättigheter, säger Pham Hong Son. Varken yttrandefrihet, mötesfrihet eller pressfrihet. Själv hör jag till dem som kämpar för demokrati och som bestämt sig för att höja sin röst.

Pham Hong Son är läkare och jobbade i ett läkemedelsföretag, när han för ungefär fem år sedan dömdes som spion.

La ut text på internet
Den unge tvåbarnspappan hade översatt en artikel om demokrati, som han hade hittat på det amerikanska utrikesdepartementets hemsida, och lagt ut texten på internet.

Han dömdes till 13 år i fängelse, men tack vare påtryckningar utifrån, släpptes han efter fyra och ett halvt år, den 30 augusti i år, och sitter nu i stället i husarrest i tre år framöver. Ständigt övervakad och ständigt utsatt för olika hot.

”Ideologier dör inte”
I Vietnam har en demokratirörelse ”Block 8406”, som föddes i våras, kunnat växa sig starkare och kommunistregimen har släppt en rad politiska fångar.

Men i samband att USA:s president George Bush besökte landet och det asiatiska toppmötet inom ramen för APEC skulle äga rum i november, slogs järnringar runt demokratiivrarna. Pham Hong Son säger att han misshandlades. Han menar att regimen kan skada och döda enskilda personer, men den kan inte döda en idé, en ideologi.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".