Klicka på bilden för att se hela grafiken.

Socialdemokraterna ökar på regeringens bekostnad

Uppdaterad 12:00
Socialdemokraterna och oppositionen leder i opinionen över den borgerliga regeringen. Det visar Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning, som görs en gång i halvåret.

– Jag tror inte regeringen har gjort några avgörande fel, men det handlar om att det i alla partier är en ganska stor omställning att gå från opposition till regeringsställning. Det finns högt ställda förväntningar på att vi ska genomföra saker, men det tar en tid innan vi kan lägga alla förslag och ge väljarna kvitto på att de har gjort rätt. Det har bara gått ett par månader efter valet och jag är inte orolig, säger kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Det är alla fyra borgerliga partier som går bakåt sedan valet. Folkpartiet fortsätter att tappa, men också moderaterna går bakåt och har nu 25, 9 procent.

S ensamt ökar
Samtidigt är det bara socialdemokraterna som står för återhämtningen bland oppositionen. Partiet får nu 40,4 procent.

Både miljöpartiet och vänsterpartiet står still.

Socialdemokraterna tar röster från alla partier utom miljöpartiet.

Många tillfrågade
Det här är SCB:s första partisympatiundersökning sedan valet den 17 september. 9 000 personer har tillfrågats.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog, på väg till manifestationen mot förändringarna i a-kassan, tror sig veta varför väljarna nu återvänder till socialdemokraterna.

– Jag tror att det mest har att göra med att den borgerliga regeringen har lagt fram förslag, som är ett systemskifte. Människor uppfattade inte att de gick till val på detta, säger Marita Ulvskog.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".