Wanja Lundby-Wedin på LO:s protestmöte mot den nya a-kassan.

Facklig protest mot a-kasseändringar

Flera fackförbund går på torsdagen i gemensamma fackeltåg runt om i landet i protest mot försämringarna i a-kassan.

– Jag tycker inte det är rätt att de ska förstöra a-kassan och hela skyddsnätet, säger Fredrik Karlström i Skövde.

– Det är fel att de ger sig på de som har det dåligt i samhället. Man måste kunna ha trygghet någonstans, säger en kvinna som demonstrarar i Skövde, säger Sara Karlsson.

Runt om i landet arrangerar facken runt om i landet demonstrationer mot förändringarna i a-kassan.

– Vi vill protestera mot de kommande förändringar som regeringen utlyser. Vi vill inte ha en försämrad a-kassa, eftersom det är en stor grundbult i fackföreningsrörelsen och det ger en trygghet i att kunna behålla våra löner, säger Björn Hutmacher.

– Jag demonstrerar också mot förslaget om a-kassan, säger Rezan Yuksekteag.

Vad är det som är dåligt?

– Det är att ersättningarna sänks och att taket är ganska lågt. Jag skulle få 7 000 om man blir arbetslös. Det är ingenting om man skulle bli arbetslös idag. Man kan inte ens betala hyran med 7 000 kronor i månaden, säger han.

Vad säger du om regeringens motiv om att det här ska leda till fler jobb på sikt?

– Om siktet är att få fler låglönejobb. Ska man ha tre jobb för att klara en normal vardag så tycker jag inte det är rätt. Så ska vi inte ha det i Sverige, säger Rezan Yuksekteag, som demonstrerade mot a-kasseändringarna i Stockholm.

Demonstration vid lunchtid
På Mynttorget i Gamla stan i Stockholm har det under förmiddagen samlats fackföreningsmedlemmar, som vill protestera mot sänkningen av a-kassan och höjningen av a-kasseavgiften, som den borgerliga regeringen genomför.

Det är några tusen personer som tittar upp mot scenen med uppträdanden och där fackliga ledare manar till fortsatta protester.

– Det här är en väldigt viktig manifestation. Att med kraft och en enad röst i den fackliga rörelsen protestera mot de försämringar som regeringen nu föreslår, som slår orättvist och hårt mot redan drabbade, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Vad tror du om chanserna att ni lyckas få regeringen att ändra sig?

– Lyssnar man och ser vad som har hänt hittills kan man konstatera att man inte är särskilt benägen till att känna efter och förstå de budskap vi har gett från fackligt håll. Jag är lite pessimistisk och tror att man kommer att driva igenom förslaget, säger Ylva Thörn.

Här får Ylva Thörn medhåll av demonstranten Gösta Andersson i Skövde.

– De som sitter i regeringen idag är så iskalla så att de inte bryr sig om detta. Det här har de förväntat sig, säger Gösta Andersson.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".