Tre gånger svårare få jobb med utländsk bakgrund

Personer med utländsk bakgrund diskrimineras på den svenska arbetsmarkanden. Det visar en undersökning som FN:s arbetsmarknadsorgan ILO genomfört på den svenska regeringens uppdrag.

En ung person med utländsk bakgrund måste söka tre gånger så många jobb för att få arbete som en svensk med samma erfarenhet det säger Karin Attström som har lett undersökningen:

– En person som har föräldrar som är födda i mellanöstern, är född i Sverige, har genomgått en svensk skolgång, har godkända betyg frångymnasiet, har ett par års arbetserfarenhet inom den här sektorn de söker, trots allt behöver söka tre gånger fler arbeten än deras motsvarande svenskfödda föräldrar behöver göra för att komma vidare i en ansökningsprocess.

Tre gånger svårare få jobb
En speciell metod har använts som FN-organet ILO har många års erfarenhet av i andra länder.

Två personer söker samma okvalificerade jobb inom till exempel handeln. Bägge har på pappret samma kvalifikationer och erfarenhet. Men den ena har utländskt namn.

Arbetsgivaren har inte fått veta något om undersökningen. Över 1 000 ansökningar har gjorts i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och det visar alltså att en ung person med invandrarbakgrund har tre gånger svårare att få ett arbete som inte kräver utbildning, än en ung person med helsvensk bakgrund.

Intervju ökar chansen
Svenska arbetsgivare ger alla chansen att skicka in ansökan, men i steg två när de kallar till intervju, görs skillnad mellan svensk och svensk med utländsk bakgrund. Enligt undersökningen är dock chansen god att få jobb, bara ungdomar med utländskt namn kallats till anställningsintervju.

– Det vi kan säga är att det förefaller inte finnas några signifikanta skillnader i själva intervjusituationen, utan där r är det mer lika behandling av de ansökande, säger Karin Attsröm från konsultföretaget Ramböll.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".