Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

40-talister missgynnas av välfärdsstaten

Att 40-talisterna skulle vara den mest gynnade generationen i den moderna välfärdsstaten är en myt. Det visar en expertrapport från finansdepartementet.

Anna Westerberg är en av dem som har analysera hur välfärden fördelas mellan och inom olika generationer.

– 40-talisterna har haft väldigt långa yrkesliv. Om man tittar på hur mycket de har betalat in till systemet, så började de jobba väldigt tidigt och som det ser ut nu, pensionerar de sig ganska sent. Så de har betalat in mycket skatt i förhållande till de förmåner och offentlig konsumtion som de också får ut. De är förhållandevis missgynnade av välfärdsstaten, säger hon.

Utredarna har kartlagt hur fördelningen av resurser ser ut mellan generationen från dem som föddes från 1930-talet och framåt. Det vill säga hur mycket betalar man i skatt och avgifter och hur mycket får man tillbaka i bidrag, pension och andra tillskott från den offentliga sektorn.

30- och 80-taliser vinnare
Men också inkomster och vinster på till exempel bostäder har räknats in. Hänsyn till tillväxt och inflation har också tagit med.

Tanken med rapporten är att visa vilka som går på plus respektive minus mot välfärdsstaten. 30-talisterna är vinnare men också de yngre, de som föddes på 1980-talet.

– De har gjort ett ganska sent inträde på arbetsmarknaden och de förväntas också göra ett ganska tidigt utträde från arbetsmarknaden och det gör att de får ganska korta arbetsliv och betalar förhållandevis lite skatt. Det gör att de blir förhållandevis gynnade av välfärdsstaten.

– Sedan kan man fråga sig hur gynnsamt det är att komma in på arbetsmarknaden sent, men så är våra beräkningar gjorda, säger Anna Westerberg.

En annan slutsats av studien är att omfördelningen trots allt är så liten och det förvånade utredarna.

Välfärdsstaten fungerar
Kan man av rapporten dra slutsatsen att omfördelningen i välfärdsstaten fungerar? Så här svarar Anna Westerberg, utredare på finansdepartementet.

– Ja, det är kanske slutsatser man kan dra. Det vi visar är att omfördelningen sker väldigt mycket till en själv, ungefär 80 procent av det man betalar in till välfärdsstaten går tillbaka till en själv. Så i den meningen hjälper välfärdsstaten till att periodisera inkomst över livet, säger hon.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".