Oro för säkerhetsstyrka i Bangladesh

I Bangladesh anklagas en säkerhetsstyrka för omfattande mord och tortyr på misstänkta brottslingar. Nu finns en oro för att styrkan också ska ägna sig åt politiskt våld inför de allmänna val som ska hållas i januari.

De ser tuffa ut i sina helsvarta uniformer, med ett svart tyg knutet runt huvudet och med svarta solglasögon. Bangladeshs insatsstyrka, med personal från både polis och armé, skapades för att göra något åt den växande brottsligheten.

Men i stället har styrkan blivit regeringens egen dödspatrull, som torterar och mördar fångar. Det säger amerikanska människorättsgruppen Human Rights Watch i en rapport.

350 dödsoffer
Enligt rapporten har styrkan, som skapades för två år sedan, rutinmässigt dödat gripna misstänkta, det talas om över 350 dödsoffer.

Gruppen säger att styrkan torterat fångar på olika sätt, däribland genom att göra hål i deras kroppar med elektriska borrmaskiner.

I januari ska det hållas val i Bangladesh. Human Rights Watch säger att det finns en risk att insatsstyrkan kan komma att användas för politiska syften under valkampanjen.

En talesman för Human Rights Watch säger att det är ironiskt att de här metoderna används i ett land som just fått en av sina medborgare, Muhammad Yunus, belönad med Nobels fredspris.

Tillbakavisar kritiken
Men regeringen i Bangladesh tillbakavisar kritiken, och säger att de som dödats har varit efterlysta kriminella och terrorister som hamnat i korseld mellan säkerhetsstyrkor och kriminella gäng.

Rapporten om övergrepp kommer samtidigt som den politiska krisen i Bangladesh fördjupas, inför valet i januari. De olika partierna är oense om hur valet ska gå till. Hetsiga demonstrationer hålls på många håll

Armén har nu kallats ut för att upprätthålla lag och ordning runt om i landet, något som väcker oro eftersom Bangladesh genom sin korta men turbulenta historia haft en räcka militärkupper.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".