Färre apatiska barn hävdar Rädda Barnen

De apatiska flyktingbarnen var inte alls så många som den statliga utredningen hävdat. Det menar Rädda Barnen i en starkt kritisk skrivelse som de överlämnat till utredningen och migrationsministern på torsdagen.

– Den bild som samordnaren har givit har bidragit till att ifrågasätta de här barnen och deras föräldrar på ett mycket allvarligt sätt. Det har i sin tur påverkat bemötandet av de här barnen framförallt i vården, säger psykologen Guhn Godani på Rädda Barnen.

Att det gång på gång basunerades ut att över 400 barn i Sverige behövt vård för att de ska ha varit apatiska har bidragit till att göra det än värre för de barn, som varit verkligt sjuka, enligt Rädda Barnen.

Barnen klumpades ihop
Rädda Barnen menar att uppgifterna om att det var så många flyktingbarn, som var apatiska, bidrog till att skapa en stämning en nästan epidemisk utveckling, vilket i sin tur gjorde att barnen klumpades ihop till en massa, där man letade efter svaret på varför de var så många – istället för att var och en fick sin hälsa bedömd.

Drygt 250 av barnen menar Rädda Barnen har felaktigt blivit klassade som apatiska.

– Symptomen är vanliga symptom för barn som utsatts för mycket, mycket svåra händelser, säger Guhn Godani.

Skriver till ministern
På torsdagen gör Rädda Barnen ett nytt försök att få en mer nyanserad bild av de apatiska flyktingbarnen i slutrapporten genom en skrivelse till migrationsministern och utredningen.

Det är en kritik som Rädda Barnen tidigare framfört muntligt, men som man upplevt att utredningen där Marie Hessle är ytterst ansvarig inte alls varit mottaglig för.

Före årsskiftet kommer den tredje och sista rapporten från utredningen.

– Det vi hoppas på är att innehållet ska vara annorlunda än i de tidigare två, säger Guhn Godani.

Hessle överraskad
Regeringens utredare Marie Hessle, som just nu håller på och sammanställer sin rapport, tycker att det är synd att Rädda Barnen nu kommer med andra uppgifter än vad organisationen gjort tidigare.

– Det är beklagligt att Rädda barnen kommer med den här kritiken nu. Det är åtta månader sedan den här rapporten kom och de har varit med och deltagit i vår samrådsgrupp som diskussionspartner under hela uppdragets gång. De har suttit med och vi har diskuterat rapporten. det skulle jag vilja säga, säger regeringens utredare Marie Hessle.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".