Dianas död var en olycka

Det var en olycka och inget annat som ledde till den brittiska prinsessan Dianas död 1997. Den slutsatsen drar en omfattande utredning i London. Lord John Stevens, tidigare polischef i London, har lett utredningen.

– Vår slutsats är, med de bevis som finns nu, att det fanns ingen konspiration med syfte att mörda någon i bilen. Detta var en tragisk olycka, sa Lord Stevens när han presenterade den nästan 900 sidor tjocka rapporten på torsdagen.

Undersökningen har pågått under tre år till en kostnad av cirka 50 miljoner kronor.

Tre omkom
Prinsessan Diana blev bara 36 år. Hon dog tillsammans med sitt manliga sällskap Dodi Fayed och deras chaufför Henri Paul.

Den enda som överlevde var en livvakt, som hade säkerhetsbälte på sig.

Sedan dess har teorierna och spekulationerna varit många. Det har till exempel påståtts att det skulle ha varit ett mord, där det brittiska kungahuset skulle varit inblandat.

Avvisar spekulationer
Det tillbakavisas nu starkt i samband med dagens utredning.

Slutsatsen är densamma som den franska polisutredningen tidigare kommit fram till.

Det var en olycka, där sällskapet försökte fly från efterhängsna kändisfotografer. Bilfärden gick alldeles för snabbt med en chaufför som hade druckit alkohol. Den slutade i en enorm krasch i en av tunnlarna vid Seine.

– Jag hoppas att allt arbete under de tre åren kan leda till att alla sörjande på något vis kan sätta punkt nu, säger utredaren lord Stevens.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".