Jordbruksverket bör ta över djurskyddet

Djurskyddsmyndighetens verksamhet i Skara bör flyttas till Jordbruksverket i Jönköping när myndigheten läggs ner nästa sommar. Det föreslår regeringens utredare Bertil Norbelie, som på torsdagen överlämnade sitt förslag till jordbruksministern.

Nedläggningen har varit omdiskuterad, men Bertil Norbelie hävdar att sammanslagningen till och med kan förbättra djurskyddet.

– Jag tycker att det är viktigt att man ser djurskydd som ett helhetsbegrepp. Djurskydd är inte bara naturligt beteende, utan det handlar också om smittskydd, om avel, om foder och om veterinärmedicinsk behandling, säger Bertil Norbelie.

– Jag tycker att man ska samla all den kompetens man har i de här frågorna på ett ställe, så att man kan arbeta med djurskydd ur ett helhetsperspektiv.

Ville stanna i Skara
När den borgerliga regeringen meddelade att Djurskyddsmyndigheten ska läggas ner i sommar fanns en förhoppning bland de drygt 50 anställda att verksamheten ändå skulle få finnas kvar som en egen enhet i de nyrenoverade lokalerna i Skara.

Men regeringens utredare Bertil Norbelie vill lägga samman allt med Jordbruksverket i Jönköping förutom fördelningen av forskningspengar som läggs under den statliga forskningsstiftelsen Forma. Ett 30-tal anställda förslås få flytta med.

Har mött kritik
Beskedet om en nedläggning har mött kraftig kritik från bland annat djurrättsorganisationer, men Bertil Norbelie hävdar att det inte finns fog för att det skulle innebära sämre djurskydd.

– Djurskyddsmyndigheten har gjort många bra saker, och de har lyft frågorna på ett sådant sätt att det inte kommer att inträffa. Det här kommer att bli en viktig fråga för Jordbruksverket i framtiden, säger han.

Bertil Norbelie föreslår även att ett nytt vetenskapligt djurskyddsråd bildas med ledamöter utsedda av regeringen, och att Sverige försöker få en ny europeisk djurskyddsmyndighet som diskuteras just nu inom EU.

Jordbruksminister Eskil Erlandson vill inte kommentera utredningen, men på Djurskyddsmyndigheten är besvikelsen stor.

Matz Hammatström är generaldirektör och den som en gång föreslog att myndigheten skulle startas.

– Det finns tre stora problem i den här utredningen. Dels att utredaren föreslår att verksamheten ska flyttas till Jönköping, det kommer att innebära en betydande kompetensförlust. Sen är det också den stora minskningen av resurser, ungefär en tredjedel av resurserna försvinner, säger han.

– Det som är allvarligast är att det lanseras en ny syn på djurskydd där man ger djurskyddet en väldigt vid definition, som innehåller allt och ingenting. Djurskyddet riskerar, som jag ser det, att integreras till döds.  

Nu säger ju utredare Bertil Norbelie att han tror att djurskyddet till och med kan stärkas när man får med flera aspekter?

– Det har jag väldigt svårt att förstå hur man kan hävda. Han föreslår en bredare definition av djurskyddet och låter i stort sett allt som har med djur att göra ingå. Låter man allt ingå så förlorar ju begreppet helt sin innebörd.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".