Lärare avstängd efter iransk konferens

Den gymnasielärare från Stockholm som deltagit i den iranska regimens konferens om Förintelsen är nu avstängd. Britt Marie Johansson rektor på Åsö gymnasium tror inte att läraren kan jobba kvar.

Konferensen som läraren deltagit vid samlade ett antal ökända revisionister, personer som hävdar att Förintelsen aldrig ägt rum eller att bara några få judar mördades av nazisterna.

– Jag tror att hans situation på skolan kan bli besvärlig, därför att det är så många elever och kollegor som har hört av sig till mig med synpunkter på hans deltagande i den här konferensen. Man kan ju tänka sig att man löser problemet på något sätt, säger Britt Marie Johansson.

Avstängd i fem dagar
Läraren är nu avstängd i fem dagar. Det blir Utbildningsförvaltningen som bestämmer om läraren kan sägas upp eller inte.

Många har hört av sig till skolan under dagen och sagt att de inte kan tänka sig att ha läraren i fortsättningen. Många har uttryckt att det känns obehagligt att han haft revisionistiska åsikter, enligt rektor på skolan.

Läraren själv anser att han bara har ett intresse för frågan och påpekar att han redan när han anställdes 1999 hade skrivit en uppsats i ämnet.

Hade ingen aning om intresset
Men på skolan hade man ingen aning, säger rektor, och säger att han anställdes som datorlärare och därför fanns ingen anledning att kolla upp honom.

Metta Fjelkner, förbundsordförande på Lärarnas Riksförbund, menar att det egentligen inte spelar någon roll om lärarens åsikter kommit fram i klassrummet eller inte.

– Om en elev frågar den här läraren om förintelsen har ägt rum, och läraren svarar nej, då är det ju en felaktig information man ger eleverna oavsett om det är i undervisningssituation eller inte.  Jag menar att man måste skilja mellan att ha en politisk eller religiös uppfattning och att förneka historiska händelser, säger hon.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".