Kraftig ökning av utländska investeringar

Utländska företags investeringar i Sverige ökar kraftigt. Det här framgår av en rapport från Invest in Sweden Agency, ISA, en rapport som överlämnas till regeringen på fredagen.

– Vi har kunnat konstatera att vi under de nio första månaderna 2006 har haft en kraftig ökning av utländska investeringar. En orsak är naturligtvis högkonjunkturen, en annan är att Sverige är ett intressant land för europeiska investerare, säger Kai Hammerich som är generaldirektör vid ISA.

Det är i stort sett en ljus bild av investeringarna från utlandet, som ISA presenterar i sin årliga rapport. 

Fyra gånger så mycket som förra året
De tre första kvartalen i år investerade utländska företag för 166 miljarder. Det är nästan fyra gånger så mycket som motsvarande period förra året.

Det här är enbart industriella investeringar, ofta rör det sig om företag som etablerar sig här för att täcka delar av Europa, företagsköp eller satsningar på forskning och utveckling. 

Lång önskelista
Men för att hänga med i den internationella, allt tuffare, kampen om kapitalet finns fortfarande mycket att göra, enligt ISA som har en lång önskelista för att göra Sverige mer attraktivt att investera i.

På listan finns bland annat att regeringen står fast vid löftet om att förmögenhetsskatten avskaffas, även om Kai Hammerich inte räknar med att effekten skulle bli att allt svenskt kapital i utlandet återvänder hem.

– Vad man däremot kan tro är att om man avskaffar förmögenhetsskatten kommer behovet av avancerad skatteplanering att minska och mycket mer av kapital som genererats här i landet kommer inte att lämna landet, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".