C och kd svänger om genförändrad majs

Centerpartiet och kristdemokraterna verkar svänga och kan gå med på att köra över Österrike i frågan om landet ska få stoppa införsel av genförändrad majs.

Förra året tyckte partierna att den socialdemokratiska regeringen skulle stödja Österrikes rätt att stoppa genförändrad majs.

Men nu tycker centerns miljöminister Andreas Carlgren och därmed regeringen, att Österrike inte längre ska få ha något undantag. Greenpeace generalsekreterare och tidigare centerledaren, Lennart Daléus är förvånad.

– Om partierna ändrar sig och är med på att köra över Österrike är det trist på många sätt, säger han.

När Österrikes rätt att säga nej till en till genförändrad majs förra året var uppe EU ville centern och kristdemokraterna värna den så kallade försiktighetsprincipen, alltså att ett land ska kunna stoppa en matvara som det misstänker är farlig.

Samtidigt innebar linjen ett skydd för den lilla EU-statens möjlighet att ha hårdare krav i miljö- och hälsofrågor.

S la ner rösten
Till slut la den socialdemokratiska regeringen ner sin röst i EU:s ministerråd. Nu på måndag ska ministerrådet diskutera frågan igen och på fredagen debatteras regeringens linje i riksdagens EU-nämnd.

Den borgerliga regeringen tänker stödja EU-kommissionens uppfattning, att Österrike inte ska få stoppa två sorters genförändrad majs.

Tror det kan försvåra på sikt
Lennart Daléus är förvånad och tror att det kan hota Sveriges möjligheter att gå före i andra miljöfrågor.

– Det dumma är ju att Sverige kan komma att behöva stöd av andra länder i liknande frågor. Om man nu kör över Österrike underminerar det våra möjligheter framåt , säger han.

Ekot har sökt Andras Carlgren, som inte vill kommentera ärendet.

Men enligt uppgift till Ekot är en orsak till regeringens linje att Österrike inte lyckats presentera tillräckliga vetenskapliga bevis för att den genförändrade majsen är farlig, trots att landet haft tid på sig.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".