Lars-Eric Petersson.

Skandias förre vd frias av skiljenämnd

Uppdaterad 16:45
Skandias förre vd Lars Eric Petersson frias av en skiljenämnd från anklagelser om att ha lyft taket på det omtalade bonusprogrammet Welthbuilder i Skandia. Det här är en stor seger för Skandias förre vd och hans advokat Torgny Wetterberg.

– Skiljenämnden har konstaterat att det inte har varit Lars Eric Peterson, utan styrelsen som har tagit bort beloppbegräsningen. Det är ju naturligtvis den viktigaste frågan, säger advokat Torgny Wetterberg.

Vilken betydelse tror du att det här får för målet som ska upp i hovrätten snart?

– Stor betydelse, det är ju en mycket kompetent skiljenämnd som har avgjort det här. De har ju prövat tingsrättens dom, den har varit central under hela skiljeprocessen, och de har förkastat alla de slutsatser som man drog i tingsrättens dom.  

Dömdes till två år fängelse
Målet i skiljenämnden har drivits vid sidan av det brottmål som ledde till att Lars Eric Petersson i våras fälldes av Stockholms tingsrätt, där han dömdes till två års fängelse för att ha lyft taket på det omfattande bonusprogrammet.

Genom att lyfta taket tvingades Skandia betala ut hisnade belopp till direktörer i Skandia, resonerade tingsrätten.

Avslår Skandias krav
Men en enig skiljenämnd friar nu Lars Eric Petersson, någon beloppsbegränsning fanns inte, och inte heller styrelsen agerade som om det fanns ett tak, anser skiljenämnden, som avslår Skandias krav på 172 miljoner kronor i skadestånd.

Advokat Torgny Wetterberg, anser att den här domen visar att tingsrätten var helt fel ute.

– Jag tror att grunden är det på det sättet att skiljenämnden har intresserat sig på ett helt annat sätt vad som har hänt, man lyssnat på vad vi har sagt och man har tillämpat en normal bevisvärdering och det har inte tingsrätten gjort, säger han.

Enligt överåklagare Christer van der Kwast, som driver brottmålsprocessen mot Petersson, så är utslaget i skiljenämnden inget hovrätten har anledning att ta intryck av.

– Den bevisvärdering man har gjort i skiljenämnden förefaller mig tämligen verklighetsfrämmande och ganska vilsen, mot bakgrund av det material jag känner till från tingsrätten. Förutsatt att det är samma underlag som tingsrätten hade att bedöma så innebär inte det har någonting för min fortsatta processföring i hovrätten, säger han.  

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".