Treschow kritiseras för inlägg om löner

Ordföranden i Svenskt näringsliv, Michael Treschow, får nu kritik från de egna leden efter en debattartikel om kopplingen mellan styrelsearvoden och avtalsrörelsen.

Olof Stenhammar, som bland annat ordförande i OMX och Ratos, tycker att Treschow har fel.

– Jag tror att det är alldeles självklart att det finns en sådan koppling. Det är klart att det finns ett signalvärde som är viktigt när styrelseledamöter och direktörer på stora bolag höjer sina ersättningar. Företagsamheten är ju en del av samhället och allting kopplas samman, så det är klart att det har ett signalvärde som påverkar kollektivavtal, säger Olof Stenhammar.

Facklig kritik
I en debattartikel i Svenska Dagbladet i onsdags skrev Michael Treschow att företagens styrelsearvoden inte har någonting med kollektivavtalen att göra, och att det inte är rimligt att lönerna för ett litet antal personer på toppbefattningar sätter normen för avtalsrörelsen.

Att fackliga företrädare som Sif:s ordförande Marianne Krantz skulle ge sig in i polemik med Treschow var kanske inte så oväntat, men nu får han svar på inte bara från industrimannen Olof Stenhammar, utan även den tidigare SAF-chefen Olof Ljunggren.

Ljunggren argumenterar emot
I en debattartikel i Svenska Dagbladet på fredagen underkänner Olof Ljunggren helt Treschows argument.

”Låter man styrelsearvodena höjas orimligt påverkar detta inte bara psykologiskt utan också faktiskt hur man bedömer vilket löneutrymme som finns i den kommande avtalsrörelsen” skriver han.

Michael Treschow tycker också att de är ett problem att de svenska styrelsearvodena är låga i ett internationellt perspektiv och att det gör det svårt att rekrytera den kompetens som krävs.

Men det är ingenting som Olof Stenhammar, som är ordförande i flera bolagsstyrelser, har märkt av.

– Jag kan bara relatera till vad jag har upplevt, och jag har aldrig haft det problemet; att någon har tackat nej på grund av arvodet, säger Olof Stenhammar.

Vad tycker du om Michael Treschows inlägg i den här debatten?

– Jag blir lite ängslig. Det här är en känslig fråga, säger Olof Stenhammar.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Michael Treschow vill varken bli intervjuad eller ge några intervjuer om detta, enligt Svenskt näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".