Klicka för grafik.

Riksbanken höjde räntan igen

Högt belånade svenska hushåll får högre lånekostnader när nu Riksbanken valde att, som väntat, höja räntan. Det är risken för inflation som styr Riksbankens beslut, men för många högt belånade hushåll kan det bli svårt att klara högre kostnader.

– Vi har många gånger sagt att man ska tänka sig för väldigt noga, när det gäller det egna hushållets ekonomi, vad man kan klara av. Det som är viktigt att komma ihåg är att vårt jobb är att se till att vi klarar inflationen i det här landet, det vill säga inflationsmålet på 2 procent. Det bidrar till att skapa god ekonomisk stabilitet i samhället, och det har alla nytta av, också de hushåll som är låntagare, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

– Sedan är det upp till var och en att tänka efter mycket noga på egen hand hur mycket man klarar av.

Knapp marginal
Många hårt skuldsatta svenska hushåll har mycket små marginaler i privatekonomin. Nyligen visade till exempel Länsförsäkringar i en undersökning att vart tredje hushåll anser att man inte har råd att bo kvar i sin nuvarande bostad om kostnaden ökar för boendet eller om inkomsten minskar med 2 000 kronor i månaden.

Nu höjer Riksbanken sin ränta igen, och med dagens 0,25 procentenheter är reporäntan nu på 3,0 procent. Det är en fördubbling av räntan under 2006.

Fler höjningar att vänta
Och det kommer mera. Det betyder att räntan nästa höst kan vara uppe i nästan 4 procent.

– Vad det här handlar om är den samhällsekonomiska balansen och där är inflationsmålet mycket viktigt. Sedan måste var och en fundera kring hur den egna ekonomin ser ut. Vi ägnar oss inte åt enskilda hushåll, utan det är den ekonomiska utvecklingen i sin helhet som vi sysslar med, säger Stefan Ingves.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".