Ams: Nedskärningar påverkar verksamheten

Enligt Ams generaldirektör Bo Bylund så kommer en minskning av anslagen till arbetsmarknadsutbildningar att påverka verksamheten. På torsdagen bestämde riksdagens arbetsmarknadsutskott att Ams får 285 miljoner kronor mindre till utbildningar nästa år.

Den moderata utskottsordföranden sa att målet var att nedskärningen inte skulle märkas på verksamheten.

Men, enligt Bo Bylund kommer en nedskärning alltså att märkas.

– Om det är så att det blir en faktisk minskning av våra resurser under nästa år, så är det klart att det påverkar verksamheten. Men vi avvaktar regleringsbrevet från regeringen och sedan kan ju saker och ting hända under årets också. Det har ju hänt tidigare att man har på olika sätt reviderat förutsättningarna för vår verksamhet, säger Bo Bylund.

Sänkning av a-kassa skjuts fram
Tidigare i veckan bestämde riksdagens arbetsmarknadsutskott att skjuta fram sänkningen av ersättningsnivån i a-kassan till början av mars istället för januari.

Kostnaden för det är 300 miljoner kronor, och på torsdagskvällen föreslog arbetsmarknadsutskottet att det ska täckas genom att Ams får 285 miljoner kronor mindre att köpa arbetsmarknadsutbildningar för.

Men, enligt den moderata ordföranden i arbetsmarknadsutskottet, ska det gå att genomföra det utan att själva utbildningarna påverkas. Något som fått hård kritik av vänsterpartiet.

Och nu säger alltså Ams generaldirektör Bo Bylund att en nedskärning kommer att påverka arbetsmarknadsutbildningarna.

”För få satsningar tidigare”
Men Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin anser däremot att det är möjligt att genomföra neddragningen utan att det märks.

– Ja, det tror jag faktiskt att det är när man tittar över den totala verksamheten, säger han.

Men när det gäller bristyrkesutbildningar, finns det inte risk för svensk ekonomi att det blir sämre och att det inte kommer ut så många som behövs med specialkunskaper?

– Problemet är att man kanske har satsat för lite på det tidigare, alltså inför den högkonjunktur som vi nu börjar se toppen på. Hade man gjort det så hade man kanske haft färre av de flaskhalsproblem som Ams pekar på. Nu är det lite för sent för det.

– Vi ska naturligtvis genomföra bristyrkesutbildningarna i alla fall, men om man skulle öka det kraftigt, så skulle de personerna vara klara med sina utbildning när konjunkturen börjar vika och det är lite för sent, så just den här mixen ska vi försöka ta en ordentlig diskussion med Ams om också, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".