Otto Sjöberg och Mikael Persbrandt.

Sjöberg fälld för förtal

Uppdaterad 16:30
Expressens chefredaktör Otto Sjöberg fälldes i tingsrätten för förtal av Mikael Persbrandt. Tidigare har även en tryckfrihetsjury fällt Sjöberg.

Mikael Persbrandt var nöjd med domen.

– Det var en stor glädje och det känns som ett väldigt viktigt besked. Både domen och skadeståndet är för mig, och för övriga, en indikation på viljan att sanera i pressflödet. För mig personligen är det en upprättelse. Men vad som är viktigare är att detta förhoppningsvis för med sig att sanningen och inget annat publiceras i allmänhetens intresse, säger Mikael Persbrandt.

Högt skadestånd
Expressens ansvarige utgivare Otto Sjöberg döms till 80 dagsböter á 1 000 kronor samt att han ska betala Mikael Persbrandt ett skadestånd på 75 000 kronor vilket i sammanhanget anses som högt, även om det är långt ifrån den halva miljon kronor som Persbrandt begärt.

Stockholms Tingsrätt skriver i domen att uppgifterna i Expressen hade som syfte att utsätta Mikael Persbrandt för andras missaktning och att de därför är att ses som förtal. 

Det har varit justitiekanslern Göran Lamberts som drivit detta tryckfrihetsmål och han är också nöjd med domen.

– Det var en väntad dom och vi är nöjda med den. Det var en välskriven dom och formulerad på ett sådant sätt som vi har helt nöjda med, säger Göran Lambertz.

Inte lika nöjd
Otto Sjöberg däremot är inte lika nöjd.

– Juryn hade ju friat för grovt förtal och jag hade väl hoppats att tingsrätten hade ogillat justitiekanslerns talan in ännu högre uträckning än vad juryn gjorde, säger han.

Mikael Persbrandt önskar att den här domen får en betydelse för framtida journalistik.

– Jag tror och hoppas att det ska bli en varaktigt förändring och en debatt som jag hoppas att medierna själva kommer att driva internt. Det är en yrkesgrupp som säger sig ha en självsanerande publiceringsapparat. Jag tycker inte att det har fungerat riktigt bra och jag hoppas att vi ska slippa komma till lagändringar, säger han.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Förtal

Att utpeka en person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämna annan uppgift som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning.

Källa: ne.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".