Höjd trafikförsäkringspremie på gång

Bilförsäkringarna kommer att bli i genomsnitt 600 kronor dyrare per år. På fredagen kom regeringens förslag som innebär att det blir en skatt på försäkringen, pengar som försäkringsbolagen får ta ut av bilägarna.

– Att ha en skatt på trafikförsäkringar innebär att de som har ett mer riskfyllt beteende får bära en större del av kostnaderna. Det blir helt enkelt dyrare att ha en väldigt snabb bil eller motorcykel. Därmed får man också effekten att de som kör på ett säkrare sätt slipper subventionera riskfyllda beteenden via sina skatter, säger finansminister Anders Borg.

Regeringen slog redan i budgeten fast att det i framtiden är försäkringstagarna som ska stå för de sjukkostnader trafiken orsakar, istället för att ta pengarna via skattsedeln.

På fredagen kom förslaget på hur det ska gå till. En ny skatt på 34 procent införs på trafikförsäkringspremien. Skatten ska betalas av försäkringsbolagen som sedan kan ta ut pengarna från bilägarna genom höjda premier. I snitt innebär det drygt 600 kronor mer per år.

Tanken är att det här systemet ska sätta press på trafiksäkerhetsarbetet och därmed minskade skadekostnader.

– Vi har erfarenheter från andra länder som tyder på att det här kan vara ett effektivt sätt att dämpa trafikolyckorna, säger Anders Borg.

Men handlar det inte om att man vältrar över mer kostnader på bilister?

– Nej, det tycker inte jag är ett rimligt sätt att se det på, vi följer ju också upp det här med motsvarande skattesänkningar.

Förslaget ska nu ut på remiss innan den nya lagen kan träda i kraft den första juli nästa år. Samtidigt är dagens förslag ett första steg i väntan på en total översyn av trafikförsäkringssystemet inom några år.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".