Obol bestrider verksamhet i Sverige

Turerna kring den starkt ifrågasatta investeringsfonden Obol fortsatte på fredagen. Finansinspektionen som granskar fonden har begärt in upplysningar och på fredagen kom ett brev där Obol förnekar att man har brutit mot några regler.

I brevet, som skrivits av advokaten Peter Kullgren som företräder Obol, säger Obol att man inte har bedrivit någon verksamhet i Sverige som kräver Finansinspektionens tillstånd.

Fonden är registrerad på Brittiska Jungfruöarna, och en kopia på en licens att förvalta fonden från myndigheterna där, har skickats med brevet.

Konto i New York
Obol skriver att maximalt 40 svenska investerare har köpt andelar i fonden och att insättningarna har gjort till Obols konto i New York i USA.

Den enda verksamhet som har bedrivits i Sverige är viss marknadsföring av fonden, och därför anser Obol inte att man behövt något tillstånd från den svenska Finansinspektionen.

Men uppgifterna i brevet stämmer inte överens med vad Obols kunder har uppgett för Ekot.

Både gruvföretaget LKAB och den Längmanska fonden som investerat i Obol säger att de satt in pengarna i en svensk storbank.

– Vi har ju gått via en bank hela tiden, det är så vi jobbar, säger Leif Boström, finansdirektör på LKAB.

Det har varit en av de svenska storbankerna? 

– Så är det. Det är inte så att vi själva förmedlar direkt till ett utlandskonto.

Sedan mediernas rapportering om alla oklarheten kring fonden började, har flera investerare krävt sina pengar tillbaka och de idrottsklubbar som haft Obol som sponsor har velat bryta sina kontrakt.

Brevet daterat i Tyskland
De som driver fonden har inte gått att få tag på och den fullmakt som advokaten skickat in till Finansinspektionen har de daterat i Tyskland den 13 december.

Nästa tisdag har de själva begärt att få ett möte med Finansinspektionen och på Obols enda telefonnummer i Sverige möts av detta meddelande:

”Välkommen till Obol Investment. Vårt kontor är julstängt till och med 8 januari. Vi önskar er en god jul”

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".