"Bara valberedningen kan få svar från s-kandidater"

På fredagen träffade socialdemokraternas valberedning ordförandena för s-distrikten för att diskutera hur man ska jobba med nomineringarna till ny partiordförande. Och frågan vem som ska efterträda Göran Persson som partiordförande, diskuteras bland socialdemokrater över hela landet.

I Umeå träffades socialdemokratiska pensionärer för en jullunch.

Börje Lundström, ordförande för s-seniorerna i Umeå, berättar vad han har för krav på en ny partiordförande.

– Ett är att han är en agitatorisk person, som kan mäta sig med Olof Palme eller Gunnar Sträng. Sedan är det att kunna samla partiet och fackförening gemensamt, alltså gå i takt med varandra.

Man eller kvinna spelar ingen roll, säger Börje. Men han skulle gärna se Thomas Östros, Pär Nuder, Margot Wallström eller Carin Jämtin som ny partiordförande.

Många nej hittills
Anna-Britt Karlsson slås av att det är så många kandidater som säger ”nej tack” till partiordförandeposten.

– Man förstår ju dem också som säger nej, för det är ett tungt lass att dra, så kanske två stycken skulle vara bra.

Lennart Holmlund, Umeås socialdemokratiska kommunalråd, fäster ingen större vikt vid massmediernas rapportering om tilltänkta ordförandekandidater.

– Alla dessa spekulationer tycker jag bara har varit spekulationer. Det blir ju först när valberedningen samlas och ställer en konkret fråga som någon kommer att svara.

Du menar att det måste vara rätt instans som ställer frågan för att det ska blir ett korrekt svar?

– Ja, självklart, om jag går till mig själv, inte svarar jag på kommunalrådsposten om förrän min egen förening frågar: Är du beredd att ställa upp?

Har du något stalltips själv?

– Ja, jag hoppas ju på Margot, säger Lennart Holmlund.

Bred process
På sitt kontorsrum sitter Peter Olofsson, distriktsombudsman för socialdemokraterna i västerbotten. Han håller med Umeås kommunalråd. Vi ska ha en bred process där alla ska kunna komma till tals, och de otåliga massmedierna kan inte räkna med några riktiga svar, än, säger han.

– Det är ju faktiskt valberedningen som ska fråga, det är ju det svaret som ska vara aktuellt. Sedan om media frågar hit och dit och så vidare, det är vi ganska ointresserade av just nu, säger Peter Olofsson.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".