Anna Sjödin.

Anna Sjödin avgår som SSU-ordförande

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU:s ordförande Anna Sjödin avgår. Det skriver hon idag på SSU:s webbsida och på Dagens Nyheters debattsida. Flera SSU-distrikt har krävt Anna Sjödins avgång sedan beskedet att hovrätten inte tar upp den fällande domen mot henne.

Idag skriver Anna Sjödin att hon aldrig ville bli SSU-ordförande, ”det vet alla som känner mig”.

Hon skriver att hon blivit oskyldigt dömd men att hon inte tänker ”be om ursäkt för något jag inte gjort för att eventuellt överleva politiskt.”

Det var den 28 januari i år som Anna Sjödin besökte krogen Crazy Horse i Stockholm. Efter midnatt blev det bråk och SSU-basen ska ha kallat en vakt för svartskalle. Anna Sjödin omhändertogs av polis och fick tillbringa natten i en fyllecell.

I april åtalades hon för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, förolämpning och egenmäktigt förfarande. I oktober fälldes hon av tingsrätten på alla dessa punkter och dömdes till att betala 36 000 kronor i böter och 5 000 kronor i skadestånd till vakten.

I tisdags avslog hovrätten prövning av domen och sedan dess har totalt ett tiotal SSU-distrikt krävt Anna Sjödins avgång.

Anna Sjödin blev SSU-ordförande i augusti 2005 och efterträdde då Ardalan Shekarabi som avgick efter misstänkta oegentligheter med kampanjfinansiering.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".