Morden skrämmer.

Ipswich i skräck efter fem kvinnomord

I östra England växer rädslan efter att fem prostituerade kvinnor har mördats i Suffolk i trakten runt staden Ipswich. Polisen säger sig nu vara säker på att det finns ett samband mellan de fem morden.

– Vi behandlar det som ett mord och undersöker om det finns kopplingar till fyra andra mord i Suffolk den senaste tiden, men det finns slående likheter, säger kriminalkommissarie Stewart Gull vid Suffolk-polisen.

Han höll på fredagen ännu en presskonferens efter att den femte döda kvinnan hade identifierats.

Stor utredning
Det som nu pågår har snabbt vuxit till en av de största mordutredningarna i Storbritannien. Hundratals poliser finns på plats i östra England, där kvinnor nu uppmanas att inte gå ut ensamma på kvällarna.

Prostituerade har till och med fått pengar från myndigheterna för att inte behöva gå på gatan. Bland julshoppande människor säljs säkerhetslarm som går att bära med sig.

Familjen till en av de mördade kvinnorna har också offentligt vädjat till allmänheten om mer information.

– Tania har rövats bort av någon som måste hittas. Vi ber att den som vet något om denna person eller dessa personer att träda fram och kontakta polisen, säger 19-åriga Tania Nichols pappa.

Kan ha drogats
Polisen misstänker att kvinnorna kan ha blivit drogade av gärningsmannen eftersom det inte finns några direkta tecken på motstånd. Det finns dock inga uppgifter om att något gripande skulle vara aktuellt. Allt som sägs är att en blå BMW bedöms vara intressant. Polisen har också gjort förfrågningar när det gäller ett gammalt olöst mord på en prostituerad i området.

Det som nu håller människor i skräck i Ipswich har också fått politiska konsekvenser. Fallet har debatterats i det brittiska parlamentets underhus i veckan och inrikesdepartementet förbereder ett förslag som rör prostituerade.

En möjlighet som har diskuterats tidigare är att bordeller skulle kunna tillåtas. I så fall handlar det om bordeller där två eller tre stycken prostituerade tillsammans kan sälja sina tjänster. Syftet skulle vara att göra tillvaron säkrare för en del av de uppskattningsvis 80 000 prostituerade som finns i Storbritannien.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".