Demonstranter i rika provinser kräver ökat självstyre.

Hundratusentals demonstrerade i Bolivia

Bolivias president Evo Morales genomgår just nu den kanske svåraste krisen av de många han redan har genomlevt under sitt knappa år vid makten. På fredagen demonstrerade hundratusentals människor i landets fyra rikaste provinser mot hans politik.

Samtidigt som de massiva protestmötena pågick bjöd president Evo Morales in oppositionen till förhandlingar för att garantera den nationella enheten.

Men det har redan hållits många förhandlingsrundor mellan oppositionen och regeringen. Resultaten har varit få och den ömsesidiga misstron har bara blivit djupare.

Kräver självständighet
Fredagens möten handlade om krav på ökad autonomi, att provinserna ska få mer självstyre och en större del av de inkomster som genereras inom varje provins.

Men där bakom finns en hel rad andra frågor.

Den som oftast framhålls är hur den konstituerande församlingen ska rösta fram en ny grundlag; med enkel majoritet som regeringen vill eller med två tredjedels majoritet som oppositionen vill och som det också sägs i den lag som ligger till grund för församlingens arbete.

Viljan saknas
Det är en i mångt och mycket ganska teknisk fråga som det borde gå att lösa på ett flexibelt sätt om bara den politiska viljan funnes. Men det tycks den inte längre göra

Polariseringen och misstron har gått så långt att ingen längre tror på den andre. Allting tolkas som dimridåer för att dölja de verkliga avsikterna.

På många sätt handlar det om en gammal motsättning: den mellan det fattiga indianska höglandet och de rika låglandsprovinserna som domineras av ättlingar till relativt sentida europeiska invandrare.

Men det har också att göra med krocken mellan olika politiska projekt Det ena, regeringens, där staten hålls fram som en drivande faktor för utveckling. Det andra, där det privata initiativet är centralt.

Arrogant stil retar
Evo Morales har i vissa avseenden varit oväntat framgångsrik, till exempel med nationaliseringen av Bolivias gastillgångar, som på ett radikalt sätt har förbättrat möjligheterna att utveckla landet.

Men i sin framgång har Evo Morales odlat en ofta ganska provocerande och arrogant stil som fått hans motståndare att ge hals och tala om hot mot demokratin.

Att Venezuelas president Hugo Chavez låtit antyda att han är beredd att skicka trupper i det fall Evo Morales skulle hotas har knappast bidragit till att minska misstron.

För i oppositionens ögon är Evo Morales vänner deras värsta fiender

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".