1 av 2
Anna Sjödin.
2 av 2
Mattias Vepsä.

Anna Sjödin avgår som SSU-ordförande

Uppdaterad 16:48
Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU:s ordförande Anna Sjödin avgår. Flera SSU-distrikt har krävt Anna Sjödins avgång sedan beskedet att hovrätten inte tar upp den fällande domen mot henne.

Mattias Vepsä, förbundssekreterare i SSU, anser att beslutet var bra och säger att det inte kom efter påtryckningar från förbundsstyrelsen.
– Hon har kommit fram till det beslutet och jag tycker att det är ett bra beslut. Jag ser nu att SSU kommer att kunna gå vidare ur den här situationen, säger SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä.

På vilket sätt är det ett bra beslut?

– Det är ett bra beslut därför att Anna känner sig trygg i beslutet och det är ingen annans beslut. Det är inte mitt beslut, det är inte förbundsstyrelsens beslut, utan det är Annas beslut.

De senaste dagarna har allt fler kritiska röster hörts inom SSU mot den egna ordföranden. Många distrikt har öppet talat om att Anna Sjödin har blivit en belastning för förbundet i och med att hovrätten beslutade att inte ta upp den fällande domen från tingsrätten, där hon dömdes för krogbråket i januari.

”En ärlig människa”
Men inget av den interna kritiken fanns med när förbundssekreteraren Mattias Vepsä höll en presskonferens på lördagsförmiddagen.

– Det samarbete som jag och Anna har haft det här året har varit ett gott samarbete. Jag uppskattar Anna för den person hon är och för det hon står för. Det är en ärlig människa som har betytt mycket för SSU. Det har skrivits mycket de sista veckorna. Trots det är det viktigt att säga att det SSU som Anna nu väljer att lämna är ett SSU som står starkare på många sätt och är en tydlig politisk kraft, säger Mattias Vepsä.

Vill inte kommentera
Anna Sjödin vill på lördagen inte kommentera sin avgång. I Dagens Nyheter skriver hon att hon är oskyldigt dömd och att hon inte tänker be om ursäkt för något hon inte gjort för att på så vis ha en chans att överleva politiskt.

Mattias Vepsä står helt bakom Anna Sjödins beskrivning av vad som hände vid krogbråket.

– Jag tror på Anna Sjödins version av det som har inträffat. Att Anna väljer att lämna tycker jag inte ska kopplas ihop alltför mycket med oskuld eller skuld.

– Hon väljer att träda tillbaka för SSU:s skull, precis som hon redovisar. Hon tycker att SSU nu ska gå vidare och hon vill ägna tid och kraft åt andra frågor, säger Mattias Vepsä.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Dag för dag

Natten till 29/1 Anna Sjödin grips efter ett krogbråk.

7/4 Anna Sjödin åtalas

27/9 Rättegången inleds.

28/9 Rättegången avslutas.

12/10 Den fällande domen meddelas.

12/12 Hovrätten nekar prövningstillstånd.

16/12 Anna Sjödin avgår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".