Sverige leder EU hösten 2009.

Regeringen laddar för att leda EU

Den svenska regeringen har redan börjat med förberedelserna inför det svenska EU-ordförandeskapet det andra halvåret 2009. Statsminister Fredrik Reinfeldt har noga följt Finlands sätt att leda unionen den senaste tiden.

– Vi har gått igenom vårt tidigare ordförandeskap och vi kommer att prata mycket med finländarna om deras erfarenheter, säger Fredrik Reinfeldt.

Förra gången Sverige var EU:s ordförandeland, 2001, koncentrerade sig regeringen på utvidgningen, miljön och sysselsättningsfrågor i betydelsen en jobbskapande politik.

För den här regeringen kan det bli delvis andra frågor, säger Fredrik Reinfeldt.

– Vi kan se framför oss att det är lite osäkert om konstitutionsfrågan verkligen är löst. Utvidgningsfrågan kommer att vara fortsatt aktuell. Det är den tidpunkt då mycket av klimatfrågan och hanteringen efter Kyotoprotokollet efter 2012 måste komma ner. Det är en budgetöversyn på väg som också kommer in ungefär vid det svenska ordförandeskapet, säger statsministern.

Val kan försvåra
En stor skillnad mellan det kommande och det förra svenska ordförandeskapet är att det förra hölls på våren och det kommande på hösten. Europaparlamentsval och ny EU-kommission försvårar därför möjligheterna för regeringen att åstadkomma allt som kanske står på önskelistan.

– Det tycker jag att man ska vara ärlig och säga, att det är en allmän bedömning att vårordförandeskap är längre än höstordförandeskap. En höst där man dessutom byter kommission efter ett val till Europaparlamentet riskerar att bli ett halvt ordförandeskap i den meningen att allt inte är på plats.

Kräver samsyn
Ytterligare en förändring jämfört med Sveriges förra ordförandeskap är att det senast handlade om en enpartiregering. Nu är det fyra partier som ska leda.

– Det kommer att ställa krav på att vi är internt sampratade kring detta. Det finns all anledning att tro att vi kan vara det eftersom vi har en väldigt stor samsyn kring den Europeiska unionen och har lärt oss väldigt väl i vår allians att prata ihop oss. Men det är en del av de viktiga sakerna jag har tagit med när det gäller att förbereda det svenska ordförandeskapet.

Hur mycket kommer det att påverka att ordförandeskapet kommer precis före riksdagsvalet?

– Vi är ändå inte i den finska situationen där ordförandeskapet tar slut tre månader före ett riksdagsval, utan i vårt fall handlar det om nio månader. Jag tror att det som kommer att hända är att jag den hösten kommer att vara väldigt koncentrerad kring vad ordförandeskapet ställer för typ av krav. Sedan får jag snabbt ställa om mig för att möta de svenska väljarna i valet 2010.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".