Partier från såväl vänster som höger deltog i manifestationen.

Rysslands opposition samlades i protest

I Moskva försökte den undantryckta ryska oppositionen demonstrera mot president Putins politik på lördagen. Men ett jätteuppbåd av polis och militär stängde in demonstranterna på ett torg i centrala stan där de istället fick hålla ett möte.

– Ställ upp er fem och fem med ansiktet mot Majakovskij-statyn, ropar en demonstrationsvakt som försöker få lite ordning.

– Jag är emot Putins politik för han undergräver alla mänskliga fri- och rättigheter, säger en medelålders kvinna som heter Vera Kuznetsova.

Flera partier
Fem oppositionsrörelser står bakom protesten, från yttersta vänstern till högern. Vad som förenar dem är att de menar att Ryssland går i antidemokratisk riktning och att den nuvarande eliten berikar sig på vanliga människors bekostnad.

Tätt ovanför flyger hela tiden en polishelikopter som gör det nästan omöjligt att höra talarna. Ursprungligen hade arrangörerna tänkt marschera till torget framför Bolsjojteatern men myndigheterna förbjöd demonstrationen.

Schackmästaren talade
Runt mötet har en mur av militärlastbilar parkerats, och i kvarteren i närheten finns tusentals poliser.

– Tillsammans ska vi bygga ett annat Ryssland, säger Garri Kasparov, den förre schackvärldsmästaren som ledde oppositionen till demonstrationen.

Hävdar att många gripits
En annan talare var förre premiärministern Michail Kasjanov. Talkörer ropar om att alla, som man här ser det, politiska fångar i Ryssland ska friges.

Men mötet visar också hur liten den aktiva oppositionen i Ryssland idag är. Det är max 2 000 människor som har slutit upp. Arrangörerna hävdar att ytterligare ett tusental gripits av polisen på väg till mötet, bland annat de som kom från andra städer i Ryssland.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".