Michelle Bachelet.

Bachelet tror att pinochetismen dör ut

En del menar att den chilenske exdiktatorn Augusto Pinochets död aktualiserade motsättningarna i Chile. Andra, som Chiles nuvarande president, Michelle Bachelet, hävdar tvärtom att det är början till en normalisering.

Michelle Bachelet lät det gå några dagar efter Pinochets död innan hon uttalade sig för pressen. Hennes beslut att inte ge den gamle diktatorn en statsbegravning kritiseras hårt av hans anhängare och det faktum att över 60 000 personer defilerade framför hans kista har av vissa tolkats som ett uttryck för att det fortfarande finns ett kraftfullt, latent stöd för Pinochet.

”En trist historia”
Michelle Bachelet medger att pinochetismen är en del av den chilenska verkligheten, men, säger hon, det rör sig om allt mindre grupper och begravningen var inte början till någon ny rörelse, utan snarare de sista manifestationerna av något som håller på att dö.

– Många förutsåg våldsamheter men de fick fel. De skärmytslingar som förekom, de ingår i ritualen. Det är en trist historia som varken börjar eller slutar med Pinochets död utan som har att göra med en politisk kultur som föddes under diktaturen, säger Michelle Bachelet.


Men Michelle Bachelet tror inte heller att Pinochets död egentligen är början på en ny etapp för Chile.

– Jag tror att den nya etappen i Chiles historia inleddes redan för 16 år sen då demokratin återerövrades, säger Michelle Bachelet.

Officerare kastas ut
Arméns beslut att entlediga flera officerare i aktiv tjänst, bland annat Pinochets sonson, som gjort politiskt provocerande uttalanden de senaste dagarna, är klara uttryck för den förändring som redan har skett.

Men samtidigt har nya problem dykt upp, till exempel korruption.

– Den senaste tiden har det avslöjats flera fall av korruption och av politisk klientelism. Det är något som gör mig ursinnig. Dessutom är det ingenting som vi kan skylla på diktaturen, säger Michelle Bachelet.

– Men vår kapacitet att bekämpa korruptionen kan ses som ett mått på hur mycket vi har frigjort oss från diktaturens inflytande. Här finns vår verkliga utmaning.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Klientelism

Olika sätt att bygga upp och politiskt utnyttja relationer till klienter (grupper eller intressen) genom att utdela eller undanhålla favörer och hot.

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".