Investerare kräver pengar av Obol

En av dem som har investerat pengar i det starkt ifrågasatta Obol Investment kräver nu att Obol skyndar på med återbetalningen av de insatta pengarna. Men enligt Obol kan det dröja flera månader innan pengarna betalas tillbaka.

Längmanska företagarfonden grundades av riksdagen i mitten av 1900-talet. Fonden satsar omkring tio miljoner kronor om året till olika projekt för att utveckla näringslivet i Norrbotten.

Man har också en kassa att förvalta och av den anledningen anlitades Obol Investment för ungefär två år sedan för att förvalta några miljoner kronor, en mindre del av fondens tillgängar.

Sponsrar flera elitklubbar
Obol Investment sponsrar sedan ett par år flera svenska elitklubbar och även den svenska basketligan, för att den vägen också få kontakt med privatpersoner och företag i och kring klubbarna för att förvalta deras pengar.

Men efter att det framkommit att Obol Investment som bolag inte gått att hitta i några register, vare sig i Schweiz eller i Sverige, har flera aktörer blivit oroliga

Spelare i Luleå hockey har krävt tillbaka mellan åtta till tio miljoner kronor, och för två veckor sedan krävde Längmanska fonden ut alla sina pengar från Obol.

Kan dröja flera månader
Men i ett brev till investerare i början på veckan skriver Obol att utbetalningarna kan dröja flera månader. Det accepterar inte Längmanska fondens ansvarige Roger Jacobsson.

– Vi vill ha ut pengarna fort, och har satt ut en deadline i nästa vecka. Vi förväntar oss som kund att om vi vill ha ut pengarna så ska vi få ut pengarna. Vi har ju ingen anledning att backa från det kravet för att de säger att de ska ta ett visst antal månader, säger han.

I dag, fredag, är sista dagen som Obol har på sig för att lämna in en redogörelse till Finansinspektionen för hur man bedrivit sin verksamhet.

Tillstånd krävs
För att få förvalta andra pengar kommersiellt krävs tillstånd, och det har inte Obol haft, trots att pengarna från flera företag som investerat sina pengar hos Obol enligt uppgift till Ekot betalats in till ett konto i Föreningssparbanken, kontrollerat av företrädare för Obol.

Något som kan vara problematiskt för företrädarna för Obol att förklara, eftersom det enligt jurister på Finansinspektionen som Ekot talat med tyder på att man skulle ha behövt ett tillstånd.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".