Konstnärsfond ger pengar till tidigare styrelsemedlemmar

En del av de stipendier som Bildkonstnärsfonden delar ut går till styrelseledamöterna själva, efter att de avgått från styrelsen. Det visar en granskning som Kulturnytt gjort.

Bland de tolv medlemmar som avgått sedan 2001 har åtta efteråt fått stipendium eller bidrag och Bildkonstnärsfonden ser inget problem i att de sökandes gamla styrelsekollegor är med och tar besluten.

– Att de får stipendier efter att de lämnat Bildkonstnärsfondens styrelse är inte speciellt märkligt egentligen. De är ju bra konstnärer och aktiva, annars hade de inte suttit i fonden, säger Sune Nordgren, ordförande i Bildkonstnärsfonden.

Stora pengar
Bildkonstnärsfonden har i uppdrag att fördela statliga stipendier och bidrag till konstnärer och det handlar om mellan 60 och 70 miljoner kronor om året.

Större delen av de ledamöter som avgått från styrelsen under senare år har själva kunnat ta del av fondens medel efteråt.

”Inte okej”
Det här är något som konstnären Roland Beijer är kritisk till.

– Det är inte okej att man kan avgå och sedan sluta och att ens gamla styrelsekompisar ska sitta och behandla ens ärende, säger han.

I en av de förordningar som styr styrelsens arbete står att:

”Den som skall handlägga ett ärende är jävig om saken angår honom själv eller hans make, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående.”

Vänskap är inte närstående enligt ordföranden

Men kan man inte definiera det som en närstående person då, om man suttit i samma styrelse i flera år?

– Nej, det tycker jag inte. Man är väl knappast närstående för att man suttit i samma styrelse i några år. Det är inte vi det vi bedömer, det är deras konstnärliga kvalitet, säger Sune Nordgren.

– Ursäkta men det där är ju rent crap. Det är helt omöjligt att göra en objektiv bedömning. Bara begreppet ”den konstnärliga kvaliteten” är ju subjektiv. När du sedan får vänskapsband inblandade i din bedömning är det helt omöjligt att hålla sig fri, säger konstnären Roland Beijer.

Stefan Westrin
stefan.westrin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".