Tsunamibanden innehöll mer än väntat

De databand från tiden för flodvågskatastrofen som hittades i ett kassaskåp i regeringskansliet innehåller mer än uppgifterna om regeringens e-posttrafik. Det säger Johan Hirschfeldt, som leder den utredningsgrupp som ska granska banden.

– Jag vill inte gå närmare in på det. Jag kan bara bekräfta det som har sagts tidigare, nämligen att vad vi förstår innehåller det här materialet mer information än den typ av e-postloggar som tidigare rutinmässigt har tagits inom regeringskansliet, säger Johan Hirschfeldt.

Det går alltså att utläsa mer av datatrafiken än vad man visste innan?

– Det här är en unik typ av materialsamling. Det har inte tagits den här typen av backup förut, vad jag känner till. Den backup man har tagit förut har varit en e-postlogg av vanligt slag.

Kan det som finns på banden kasta nytt ljus över det som hände de här dagarna?

– Det är för tidigt att svara på det. Det är sådant som jag kommer att redovisa i samband med att arbetet avslutas, säger Johan Hirschfeldt.

Banden hittades i mitten av oktober i ett kassaskåp i regeringskansliet. De anses intressanta därför att de kan innehålla information om datatrafiken till och från regeringskansliet vid tiden för flodvågskatastrofen.

Därmed skulle de kunna kasta ljus över detaljer kring ansvarsfrågan strax efter tsunamin, och om vem som gjorde vad under de första kritiska dygnen.

Utredningsgruppen under Johan Hirschfeldt ska vara klara med sin granskning den sista mars.

Säpo utreder också
Samtidigt pågår en förundersökning kring banden på Säpo efter uppgifterna att ett antal band kan ha försvunnit från det låsta rum i regeringskansliet där de förvarades.

Enligt uppgift var det runt 150 band som återfanns i oktober, men när de skulle överlämnas till granskningsgruppen fanns det bara 119 band.

Säpo uppgav häromdagen att de skulle kunna svara på frågor om banden i nästa vecka, men nu vill Säpo ha mer tid på sig.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".