Tidigare promenader var väl repeterade.

Fuglesang improviserar extra promenad

Den svenske astronauten Christer Fuglesang ska nu träna för sin extrainsatta rymdpromenad på måndag. Förlängningen av rymdfärjan Discoverys resa sätter press på besättningen. Det är osäkert om man hinner med den sista säkerhetskontrollen före landningen.

Christer Fuglesang och hans astronautkollega Robert Curbeam ska på måndagen göra ett sista försök att fälla ihop de solpaneler som kärvar på den internationella rymdstationen ISS.

Efter långa överväganden har markkontrollen i Houston bestämt sig för att ta riskerna med en improviserad reparationsexpedition.

Improvisation krävs
De guldgula panelerna med 32 000 solceller måste vikas ihop och flyttas för att inte blockera utbyggnaden av rymdstationen. Inför de tidigare rymdpromenaderna hade man övat varje handgrepp i flera år. Nu måste man improvisera.

Tanken är nu att den starkare Curbeam ska fästas i en robotarm och skaka solpanelerna medan Fuglesang drar i längsgående vajrar, ungefär som när en persienn har fastnat.

Astronauterna har lindat verktygen med isoleringsband för att undvika stötar.

Kontroll hoppas över
Men det utökade programmet gör att besättningen troligen måste hoppa över kontrollmätningarna av värmeskölden innan landning.

– Vi har så detaljerade foton och skadorna på värmeskyddsplattorna är så ytliga att vi inte tror det har någon betydelse, säger Tiny Cicacci ledare för markkontrollen.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".