Kraftig ökning av blockader i år

Facket använder sig allt oftare av blockadvapnet för att få företag att skriva kollektivavtal, det visar statistik från Medlingsinstitutet. Hittills i år så har Medlingsinstitutet registrerat 135 fall, mot 63 på hela förra året.

Peter Jeppsson, vd på arbetsgivarorganisationen transportgruppen, tycker att facket använder stridsåtgärder för ofta.

– Generellt sett tycker jag att en del fack i Sverige använder konfliktvapnet ganska så vårdslöst. Vi tycker att det borde införas en regel med krav på proportionalitet mellan stridsåtgärder och den skada som de ställer till med till exempel. Och vi tycker att sympatiåtgärder som används alldeles för flitigt och alldeles för vårdslöst, det borde vara förbjudet.

– De som inte är berörda av den konflikt det gäller ska inte behöva riskera att bli indragna i någon annans konflikt, så sympatiåtgärder borde vara förbjudet.

Ökat antal varsel om blockad
Enligt Medlingsinstitutets statistik så har alltså antalet varsel om blockad från fackens sida mer än fördubblats i år. Varslen ofta resultatet av att facket aktivt kontrollerar en viss bransch för att se om företagen har kollektivavtal. Så är det exempelvis i Göteborg, där det rapporterats flitigt i medierna om blockaden mot en salladsbar.

I Stockholm har flera företag inom transportbranschen varslats om blockad av facket. Ekot har pratat med två företagare i transportbranschen, ingen av dom vill ställa upp på en bandad intervju, eftersom de upplevde fackets varsel som väldigt obehagligt.

Utmålade som skurkar
De kände sig utmålade som skurkar av facket, trots att de, som de själva hävdar, följde de lagar och regler som gäller. Bägge valde ge efter för hotet om blockad, och gå in sin arbetsgivarorganisation, för att på så sätt få kollektivavtal och inte bli satta i blockad.

LO:s förklaring till att antalet varsel om blockad ökat är att facket mer aktivt försöker få alla företag att ha kollektivavtal, eftersom man menar att alla ska konkurrera på lika villkor. Framför allt har facken inom servicenäringen varit aktiva, till exempel hotell- och restaurangfacket, som i exemplet från Göteborg.

Från LO:s sida tycker man inte att man använder stridsåtgärder, och däribland varsel om blockad, vårdslöst. Per Bard är enhetschef LO:s löne- och välfärdsenhet.

– Min bild och min uppfattning är att varsel om konflikt läggs under de förutsättningar att man har haft förhandlingar. De förhandlingarna har inte gått att slutföra i form utav att det har blivit ett avtal, medlingsinstitutet har blivit inkopplat. Det är ingen nyhet för den här typen av företag att ett varsel kommer.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".