S anklagar regeringen för att svika småföretagarna

Regeringens politik kommer att öka skattebelastningen för småföretagen, inte tvärtom som regeringen påstår. Det hävdar socialdemokraterna med stöd av en skattegranskning som Riksdagens utredningstjänst gjort.

Näringsutskottens vice ordförande Thomas Östros kallar regeringens politik för ett svek mot småföretagarna.

– Nu sviker man småföretagarna. Det är också det som gör att småföretagarna blir så arga när de ser detta. Jag tror det blir ett väldigt uppror efter årsskiftet, säger Thomas Östros.

Men vad skulle regeringen ha för skäl att svika småföretagarna?

– De måste få in pengar, de sparar nu sex miljarder kronor genom att höja arbetsgivaravgiften för småföretagen i Sverige.

Socialdemokraterna lät Riksdagens utredningstjänst räkna på skatteutfallet för tre exempel på småföretag. Två med vardera tre anställa och ett enmansföretag.

För småföretagen minskar nästa år den rabatt som de fram tills nu haft på arbetsgivaravgiften. 2008 slopas rabatten helt. På företagens plussida finns slopad medfinansiering vid sjukskrivningar, bland annat.

Resultatet av granskningen blev att småföretagarna får skattelättnader som ägare samtidigt som deras företag drabbas av högre skatter. Enligt Thomas Östros handlar det om 27 000 kronor i skatteskärpning för de två företagen med tre anställda.

Håller inte med
Ingemar Hansson, som är statssekreterare på finansdepartementet med ansvar för skattefrågor, anser att rapporten ger en missvisande bild där viktiga uppgifter saknas. Bland annat finns inget jobbskatteavdrag i två av exemplen.

– Skulle det vara så att ägaren dessutom jobbar i sitt företag är det klart att den ägaren får mindre inkomstskatt, men det är väsentligt mindre än arbetsgivaravgiftshöjningen och dessutom påverkar det inte företagets resultat, säger Thomas Östros.

Ingemar Hansson tycker att småföretagarnas olika roller ska vägas ihop både i egenskap av företagare och anställd. Då blir det inte några försämringar, säger han.

– Totalt sett är det en positiv bild för ägaren tillsammans med sitt företag, säger Ingemar Hansson.

Så istället för minus 27 000 drygt, som den här beräkningen har kommit fram till, ska det stå ett plus där?

– Ja, om man lägger ihop alla effekterna för ägaren och alla effekterna för företaget så blir det ett plus i det här fallet.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".