Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besökare på fängelser känner sig kränkta

Besökare på landets fängelser utsätts numera för så omfattande kontroller att många känner sig kränkta. I jakten på narkotika får besökarna bland annat klä av sig nakna.

Nu tycker Fångarnas riksorganisation, Frio, att kontrollerna gått för långt, och lämnar in ett 20-tall fall för prövning hos justitiekanslern. Ricard Nilsson är ordförande i Frio.

– Det är självklart att anhöriga inte ska behöva utsättas för förnedrande behandling, det är ju vi intagna som sitter och ska avtjäna ett straff, inte våra anhöriga, säger han.

Besökare känner sig kränkta
De senaste åren har säkerheten skärpts avsevärt på landets fängelser, något som också påverkat besökarna. Bland annat har antalet narkotikahundar ökat från ett par stycken till nästan 20. Och i och med de ökade kontrollerna känner sig allt fler besökare kränkta.

– Ofta är det mammor och deras barn. Det förekommer att de strippas nakna, ibland inför manliga anställda. Det ska normalt göras väldigt restriktivt, men det görs nästan regelbundet nu här på Kumla-anstalten.

Frio har samlat ihop ett 20 tal fall bara från Kumla som ska lämnas till JK för prövning. Men problemet finns på fler anstalter.

Tvingades till gyn-undersökning
När Nadja, som vi kallar henne, med sina barn skulle besöka pappan på Kiresbergsanstalten, så markerade en narkotikahund att hon luktade narkotika. Hon fick klä av sig naken. När man inte hittade något fördes hon i handbojor till sjukhus.

– Som när en kvinna går hos barnmorskan och man gör intima undersökningar, analt.

Hur kändes det?

– Fruktansvärt. Det kändes som en kränkning. Det kändes orättvist, säger Nadja.

Varken utanpå eller inuti Nadja hittade man något knark. Polisen som eskorterat henne bad om ursäkt, men på fängelset släpptes hon inte in och misstankarna finns kvar i registret.

Kriminalvården tolkar hundarnas markering som bevis för kontakt med narkotika. Men det är inte tillräckligt, menar man på Hundskolan i Sollefteå, där nästan alla kriminalvårdens hundar har utbildats. Mikael Eriksson är vd där.

– Det kan var så enkelt så att den markering som görs, om man markerar på en stol till exempel och det inte finns någonting på den stolen, så kan det bero på att det har suttit någon där som har varit i kontakt med narkotika. Så pass känsliga är de alltså.

– Det kan vara någon som har haft narkotika i en ficka och har suttit på den stolen, då känner hunden det direkt, berättar Mikael Eriksson.

Svårt få upprättelse
Men det är svårt för besökare att få upprättelse. Justiteombudsmannen överlåter bedömningen till kriminalvården, och inom kriminalvården kan bara fångar överklaga.

Anders Backman är anstaltschefen på Kirseberg, där Nadja känt sig illa behandlad.

– Det är inte deras intresse vi tar tillvara utan det är de intagnas. Det finns ingen som har några rättigheter att besöka någon på en anstalt, säger han

Vilka möjligheter finns det att bli rentvådd?

– Det är besvärligt, svarar anstaltschef Anders Backman.

Matilda Uusijärvi, Front i P3
p3front@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".