Stoppad opera får nypremiär

I Berlin är det på måndagskvällen nypremiär för den omtalade uppsättningen av operan Idomeneo. I höstas ställde Deutsche Oper in med hänvisning till risk för häftiga reaktioner bland muslimska extremister. Beslutet fick uppmärksamhet över hela världen.

Beslutet att stoppa föreställningen i höstas fick uppmärksamhet över hela världen och kvällens föreställning kommer att följas av miljoner människor.

Premiären var för över tre år sedan, få brydde sig då, förutom recensenter, premiärlejon och den mest trogna operapubliken. På måndagskvällen följs föreställningen av miljoner och tv-bolag sänder direkt.

Runt byggnaden är säkerheten rigorös, och de som lyckats få en biljett måste gå förbi metalldetektorer innan de får sätta sig och beskåda scenen som alla talar om. Slutscenen.

Avhuggna huvuden
Då tar centralgestalten i Mozartoperan Idomeneo fram fyra avhuggna huvuden ur en blodig säck. Det är Buddhas, Kristus, Neptunus och Muhammeds huvud; en scen som polisen här för tre månader sedan ansåg kunde provocera muslimska extremister.

Efter reaktionerna i den muslimska världen mot de danska Muhammedteckningarna, är vaksamheten stor i Tyskland, och operaledningen lyssnade på varningen och ställde in föreställningen.

Debatt om konstnärlig frihet
På kultur- och debattsidor i Europa och USA spred sig en debatt om konstnärlig frihet. Här i Tyskland uttalade sig alla, inklusive förbundskanslern, men kritiken var hård.

Det fanns nämligen aldrig något konkret hot, inte en enda extremist hade hört av sig och polis och operaledning anklagades för feghet, brist på civilkurage och dessutom för att ha misstänkliggjort Tysklands tre miljoner muslimer.

Nu är regissören Hans Neuenfels uppsättning av Mozartoperan känd över hela världen och risken för ett terrorattentat anses paradoxalt ha minskat.

I Deutsche Opers salong i kväll kommer delar av Tysklands politiska och kulturella elit att sitta tillsammans med representanter för muslimska samfund – alla samlade i en manifestation för konst- och yttrandefrihet.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".