Oense.

Ryssland hotar stänga gaskran

En ny gaskonflikt är under uppsegling, den här gången mellan Ryssland och Vitryssland. Moskva vill att priset ska vara fyra gånger högre än i dag. Om Vitryssland vägrar är risken stor att gaskranen stängs av 1 januari.

Om Ryssland stoppar gasleveranserna blir det en upprepning av vad som skedde för ett år sedan. Just på nyårsdagen stängde Ryssland av gasen under några dagar till Ukraina vilket också påverkade övriga Europa.

Hittills har Vitryssland betalat 50 dollar för 1 000 kubikmeter gas, men Moskva vill nu höja priset till 200 dollar vilket de hävdar är marknadspriset, det vill säga vad övriga västeuropeiska kunder betalar.

Stormigt möte
Presidenterna Vladimir Putin och Aleksander Lukashenko hade i fredags ett långt möte för att diskutera gasfrågan. Uppenbarligen var det stormigt, för absolut ingenting har sagts efteråt officiellt om vad man diskuterade och Lukashenko åkte hem direkt utan den traditionella Kreml-middagen.

Men den välunderrättade ekonomiska dagstidningen Kommersant säger att Putin inte backade en tum och att mötet slutade i ett sammanbrott. I dag skriver tidningen att med all sannolikhet kommer gasleveranserna till Vitryssland att stoppas på nyårsdagen.

Återigen kommer det att påverka övriga Europa. Men av tekniska skäl kommer ett eventuellt stopp att sannolikt bli ganska kortvarigt.

Ett möjligt förhandlingskort återstår dock. Om ryska gasföretaget Gazprom får gå in som delägare i Vitrysslands system av pipelines kanske man går med på lägre prisökningar.

Politiskt vapen
Ryssland brukar anklagas för att använda gasen som politiskt vapen mot mindre vänligt inställda stater, men Vitryssland har hittills varit en nära allierad. Möjligt kan det tolkas som att Ryssland menar allvar med att man vill ha världsmarknadspriser med samtliga kunder, oavsett vilka de är.

Men den vitryska oppositionen mot den auktoritäre Lukashenko befarar ändå att Moskva är ute efter att försöka öka sitt inflytande över Vitryssland.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".