Facket protesterar mot avskedandet

Rinkebyskolan gav en lärare sparken efter att lärarens syster skrivit en kritisk artikel om skolan. Facket har protesterat och nu sitter rektorn i möte med jurister för att reda ut situationen.

Den nyutexaminerade Dimitra Pascalidou hade fått ett vikariat som lärare i Knutbyskolan i Rinkeby. Men skolan ångrade sig och tog tillbaka anställningen innan hon började jobba.

Orsaken är att Dimitras syster, journalisten Alexandra Pascalidou, skrivit några artiklar i tidningen Metro där hon berättar om problemen i Rinkebys skolor. Enligt biträdande rektor Lena Hellström blev många föräldrar och lärare upprörda över artiklarna.

Föräldrar reagerade mot artikeln
Föräldrar ska ha vänt sig till skolan och sagt att de inte litar på journalistens syster, Dimitra Pascalidou och därmed var hon inte välkommen som lärare.

Enligt uppgift från skolan sitter rektorn i möte med jurister för att reda ut situationen.

– Jag får ett samtal av biträdande rektor Lena Hellström som talar om för mig att alla har blivit jätteupprörda på skolan. Speciellt lärarna känner att det här inte kommer att fungera och att jag inte är välkommen till skolan och att alla kommer enbart att vara negativa mot mig. Jag frågade då vad det hade med mig att göra eftersom jag enbart skulle undervisa och att jag inte hade med artikeln att göra, berättar Dimitra Pascalidou i P1-morgon på måndagsmorgonen. 

Fallet har principiell betydelse
Lärarnas Riksförbund följer utvecklingen noga. Trots att Dimitra Pascalidou inte är medlem anser förbundet att fallet har principiell betydelse.

– Det är en grundläggande aspekt att det här är ett avskedande och för avskedande ska finnas en saklig grund. Om man tror att en saklig grund är att ens syster eller en släkting har uttryckt något som är misshagligt för någon eller några, då tror jag att man har hamnat alldeles fel. Det här avskedandet går inte att genomföra, säger Per Wadman, vice ordförande på Lärarnas riksförbund.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".