Regeringen vill leda klimatpolitiken

Sverige stödjer målet om att EU till år 2020 ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 30 procent som föreslagits av Tyskland.

I en debattartikel i Dagens Nyheter säger miljöminister Andreas Carlgren och statsminister Fredrik Reinfeldt att Sverige bör inta en ledande position i klimatarbetet.

– Vi menar att det är viktigt att några länder inom EU är beredda att ta ledningen och vi vill göra det tillsammans med Tyskland och Storbritannien, som också förklarat sig beredda att ta på sig ambitiösa mål, säger Andreas Carlgren.

Ni säger att man ska minska utsläppen med 30 procent fram till år 2020. Vad tänker ni er för styrmedel och åtgärder för att nå målen?

– Det kommer att behövas en rad olika insatser. Vi kommer att använda utsläppshandeln, som vi skulle vilja utvidga inom EU. Ett viktigt steg är få med flyget i utsläppshandeln och att vidga den till en global handel på sikt. Vi kommer också att behöva göra stora förändringar inom hela transportsektorn. Det är en av de stora utmaningarna, säger miljöministern.

Regeringen har uttryckt ambitioner, men ännu finns inga konkreta förslag på bordet i form av propositioner om vilka åtgärder och styrmedel man vill använda i klimatpolitiken.

Inte heller den förra regeringen hade så många skarpa förslag om hur man ska göra för att uppfylla de mer långsiktiga målen.

Den förra regeringen sa att man ville minska Sveriges utsläpp med 25 procent till 2020. Alliansregeringen säger sig ha samma ambition, men samtidigt säger man att det blir svårt för Sverige.

– Det har redan gjorts stora framgångar på området och det är klart att det blir allt tuffare att komma vidare. Därför är det en så viktig utmaning, som vi vänder oss med till näringslivet, övriga partier och till forsknings- och tekniksektorn för att nå tillräckliga framsteg också framöver, säger Andreas Carlgren.

Den nya regringen tror mycket på utsläppshandeln och vill utöka den.

Men hittills har utsläppshandeln inte gett så stora resultat. Många anser att tilldelningen av utsläppsrätter under den första perioden har varit alltför generös.

När nu EU-kommissionen för nästa period vill strama åt tilldelningen har det mötts av högljudda protester inom industrin i flera länder i Europa, inte minst i Tyskland.

– Det är därför vi menar att det är viktigt att gå från att ha en administrativ tilldelning till att det blir ett verkligt marknadsbaserat system. Då blir det ett sätt att få ner utsläppen och en verklig handel som fördelar åtgärderna ekonomiskt mest effektivt, säger miljöminister Andreas Carlgren, som på måndagen diskuterar klimatfrågan på miljöministermötet i Bryssel.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".