Nytt sätt att mäta arbetslöshet införs

En av de största stridsfrågorna i valet i höstas handlade om hur hög arbetslösheten egentligen var. Den borgerliga alliansen anklagade socialdemokraterna för att skönmåla statistiken. I vår kommer Sverige att gå över till att mäta arbetslösheten som bland annat EU gör, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

– Jag tror att det är viktigt att vi har en jämförbar statistik så att vi kan titta på hur vi kan jämföra hos med andra länder när det gäller arbetslöshetens utveckling. Det förefaller lite konstigt att vi tillsammans med Kanada är de enda två länder i världen som använder sig av ett annat mått, säger Sven Otto Littorin.

– Det gör ju att vi tenderar att lura oss själva, jag tror att för den som är arbetslös är det rätt ointressant vilken kolumn man befinner sig i, man vill ha ett jobb att gå till.

Öppen arbetslöshet
Det mått som Littorin beskriver som konstig och som Sverige använder i dag kallas för öppen arbetslöshet och ligger på 3,7 procent just nu, enligt Ams.

Den borgerliga alliansen har länge kritiserat det här måttet för att ge en överdriven ljus bild av arbetslösheten. Sven Otto Littorins besked är att ett nytt mått kommer att börjas användas i februari.

Det nya måttet används av EU, och räknar även bland annat in studerade som skulle vilja jobba. Den här siffran ligger nu på 5,9 procent. Det blir Statistiska centralbyrån, SCB, som ska gå ut med siffror över arbetslösheten med nya siffror i februari.

Det gamla måttet skrotas
Någon gång i vår ska regeringen ge SCB det officiella uppdraget att byta mått. Det gamla måttet öppen arbetslöshet ska enligt Littorin skrotas helt.

Den borgerliga alliansen talade i valrörelsen mycket om utanförskap. Siffror på mellan 17 till 21 procent nämndes för att beskriva hur många svenskar som egentligen stod utanför arbetsmarkanden.

Ett oseriöst sätt att mäta tyckte den dåvarande regeringen. Men det här måttet ska också behållas och användas i officiella sammanhang i framtiden säger Littorin. Hur det ska definieras i detalj ska nu en statssekreterargrupp ta fram ett svar på.

Ska gå att jämföra
Det ska gå att jämföra utanförskapet innan alliansregeringen valdes och efter säger Littorin.

– Jag vet att det är jobbigt, men det är nödvändigt. Vi gick ju till val på den här frågan om jobben och jag vet att vi kommer att bli bedömda på den 2010 och då tycker jag att det är väldigt viktigt att vi har många instrument så att vi kan göra just det, säger Sven Otto Littorin.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".