Zimbabwe: Mugabe vill sitta kvar till 2010

I Zimbabwe kan president Robert Mugabe fortsätta styra fram till 2010, genom att presidentvalen skjuts upp i två år. Och det betyder ytterligare två år av förvärrad katastrof, befarar analytiker och opposition.

– Ingen kan störta mig, jag har folket bakom mig, dundrade Robert Mugabe fram till anhängarnas jubel, på regeringspartiet ZANU-PF:s årliga kongress.

Partiet godtog en resolution som innebär att presidentvalen år 2008 då Mugabe själv förklarat att han skall avgå, skall skjutas upp två år och sammanfalla med parlamentsvalet.

Konstitutionen måste skrivas om
Det innebär också att konstitutionen måste skrivas om så att Mugabe kan sitta två extra år utan att vara vald för de åren. Det är dock en formalitet, eftersom regeringspartiet har total majoritet i parlamentet.

Robert Mugabe själv har inte uttryckligen sagt att han skall sitta kvar men han har förklarat att han har ett jobb som det varken finns sökande till eller finns en vakans för. Men det troliga är, att den nu 82-årige presidenten väntar in en trogen Mugabe-ist, som kommer att skydda honom vid pensioneringen.

För första gången, så är dock inte regeringspartiet samstämmigt i att vilja ha kvar Mugabe. Även de mest trogna ser att Zimbabwe är i en hal rutschbana neråt och många har väntat på tiden post-Mugabe, då ekonomin kan börja repareras. Inflationen är just nu över 1 000 procent, arbetslösheten över 80 procent och medellivslängden är 34 år.

Oro för att landets problem fortsätter
Sitter Mugabe kvar, så betyder det att Zimbabwe sjunker allt djupare, anser politiska bedömare, och alla tänkbara investerare och hjälpande händer kommer att dras bort igen och anseendet för landet solkas ännu mer.

Just nu är Internationella Valutafonden i Zimbabwe, för att se om landet har någon chans till återhämtning, och fonden har ett vilande beslut att utesluta Zimbabwe. Om Mugabe beslutar sig för att sitta kvar, så kan det bli det som får valutafonden att också ta sin hand från Zimbabwe.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".