Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jackie Arklöv.

Arklöv fälld för folkrättsbrott

Uppdaterad 16:45
Jackie Arklöv dömdes på måndagen av Stockholms tingsrätt  för brott mot folkrätten. Brotten ska ha begåtts under Arklövs tid som legosoldat i Bosnien Hercegovina 1993.

Domen mot Jackie Arklöv är den första någonsin i Sverige som handlar brott mot folkrätten och kommer att få stor betydelse, tror professorn i folkrätt, Ove Bring.

– Dels tror jag att den rent praktiskt kommer att göra det lättare för svenska domstolar att ta upp liknande mål, att ta den här typen av mål på allvar och att inte betrakta det som svåra mål som de inte kan göra någonting åt eftersom det har hänt långt bort och att det inte går att få tag på några vittnen. Det här fallet har visat att det går, säger Ove Bing.

Brotten begicks mellan 1993 och 1995
Jackie Arklöv döms alltså av Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott. Brott som han begick mot elva personer, samtliga muslimer, under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hercegovina mellan åren 1993 och 1995.

Han döms för att han misshandlat, förnedrat och torterat och i brotten mot de elva ingår också plundring och etnisk rensning.

Flera av offren har berättat hur Arklöv tvingat in dem i ett tvättrum och slagit dem med en gummislang med ett metallmunstycke längst ut.

Lättare att ta upp folkrättsbrott
Domen mot Arklöv gör det lättare för svenska domstolar att ta upp folkrättsbrott i framtiden, tror professor Ove Bring.

– Ja det tror jag, även om det inte behöver bli någon stor anhopning av dem med någon automatik. Det är väldigt många krigsförbrytare som tagit sin tillflykt till Sverige, och det finns mycket att göra på det här området i vårt land. Det är lite oroväckande att Sverige håller på att bli en tillflyktsort för krigsförbrytare från Irak, från forna Jugoslavien och från andra länder. Jag hoppas att den här domen kan bidra till att vi tar tag i den frågeställningen, säger Ove Bring.

De elva brottsoffren ska få skadestånd på mellan 70 000 och 425 000 kronor. Tingsrätten bedömer straffets längd till åtta år, Men då Arklöf sedan tidigare avtjänar ett livstidsstraff för morden i Malexander, får domen ingen betydelse i praktiken.

Däremot kan domen göra det svårare för Arklöv att få igenom framtida nådeansökan, och kan påverka hans möjligheter till å få permission.

Inga planer på överklagan
Varken åklagarsidan eller försvaret säger att de har för avsikt att överklaga domen.

– Nej, det har jag inte. Jag har inga tankar på det och jag tror inte att Arklöv avser att överklaga, säger Arklövs advokat Per Durling.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".