Hotande beteskatastrof för rennäringen

De senaste månadernas väderlek har ställt till det för rennäringen. Regn i mängder som sedan har frusit till en tjock isskorpa hindrar renarna från att komma åt betet. Det innebär att samebyarnas ansökningar om bidrag till stödutfordring har kommit in till Jordbruksverket ovanligt tidigt den här vintern.

Olle Larsson, Rans sameby, har fraktat en del av renarna från fjälltrakterna ut till Bottenvikens kustland för att renarna ska komma åt betet.

– De som är där det är dåligt bete måste få hjälp och snabbt besked, säger han.

Ska skötas av Sametinget nästa år
Ansökningarna om bidrag till stödutfordring har kommit in till Jordbruksverket ovanligt tidigt den här vintern. Och nu verkar det osäkert hur det blir med ersättningarna nästa år, eftersom handläggningen av stödutfordring ska skötas av Sametinget nästa år.

Många vill ändra på bestämmelserna, men enligt Carl Gustav Lundgren, styrelseledamot i Sametinget, har man inte hunnit titta på hur man ska sköta utfordringsersättningen nästa år.

– Det kan jag inte i dagsläget säga. Nu när man överför myndighetsuppgifter, så vet jag att de har fullt upp, säger Carl Gustav Lundgren, styrelseledamot i Sametinget.

Kustlandsbetet räcker inte till alla
Olle Larsson från Rans sameby har fraktat en del av renarna från fjälltrakterna ut till Bottenvikens kust några mil utanför Umeå. Där ligger det inte något istäcke över betet. Men kustlandet räcker inte till för alla, och en del renägare stödutfordrar renarna i fjällen istället. Men utfordring kostar pengar. Olle Larsson pratar om en annalkande katastrof, och nu är det bråttom, menar han.

– Är det en katastrof så är det. Då kan man inte säga att om tre månader kan vi ge ersättning, det är ju vansinne, säger Olle Larsson.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Tomas Sarri, Sameradion
tomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".