Reinfeldt: "Höga löneökningar kan leda till högre arbetslöshet"

Statsminister Fredrik Reinfeldt lägger sig i lönerörelsen och tycker att både direktörer och anställda ska hålla nere sina krav. LO har krävt rejäla löneökningar eftersom ekonomin går bra, men statsministern varnar för att kraftiga lönehöjningar ger andra, oönskade effekter.

– Väldigt höga löneavtal leder till högre arbetslöshet och sedan har vi stort förtroende för att arbetsmarknadens parter är väl medvetna om detta.

– Vi har dessutom en situation sedan drygt tio år tillbaka med en självständig riksbank som dessutom följer detta noga och som har skapat en bra balans i svensk ekonomi. Vi har inte haft inflationsproblem på senare år men däremot är vi oroade för att vi inte på samma sätt har fått fram nya jobb. Därför är det viktigt hur den här avtalsrörelsen kommer att landa.

”Löntagarna bör inte ställa för höga lönekrav”
Statsminister Fredrik Reinfeldt varnar alltså för höga löneökningar i årets avtalsrörelse och han lägger ett ansvar på löntagarsidan att inte ställa alltför höga krav för att inte driva upp arbetslösheten. Men Fredrik Reinfeldt tycker också att toppdirektörerna borde ta sitt ansvar och inte ta ut alltför höga löner.

– Jag tror att för vanligt folk så spelar det roll. Det är ofta så med ledarskap precis som det är med föräldraskap att ingen bryr sig så väldigt mycket om vad du säger, de är mer intresserade av vad du gör. Det gäller i alla livets delar.

Så en god och ansvarsfull ledare i svenskt näringsliv bör inte inte själv ta ut alltför höga löneökningar?

– Jag vill inte ägna mig åt att peka finger åt någon del av de som nu sitter och förhandlar. Jag vill bara påpeka goda och allmänna levnadsregler som ofta lägger stor grund för hur man vinner förtroende och visar ledarskap.

Statsministern gör ett tydligt uttalande i en fråga som ska lösas i förhandling mellan arbetsmarknadens parter, men professorn i statsvetenskap, Tommy Möller, tycker inte att statsministern överträder sina befogenheter, trots att han helt klart gör ett inlägg i avtalsrörelsen.

”Han går ganska långt”
– I princip är det så med den modell vi har för avtalsförhandlingar, så han går naturligtvis ganska långt men man kan inte säga att det här skulle vara något han inte får göra. Yttrandefriheten gäller även landets högsta politiska ledare.

– Det som är mer anmärkningsvärt i det här uttalandet är den hårda kritik som han riktar mot chefslönerna. Han säger ju faktiskt rakt ut att det här är oerhört problematiskt, att de är dåliga förebilder och därmed dåliga chefer och att det riskerar att skada avtalsrörelsen och därmed svensk ekonomi. Jag har svårt att se att det skulle kunna uttryckas mycket hårdare än så, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".