Elena Lutskanova

Unga bulgarer vinnare vid EU-inträde

De unga är vinnarna när Bulgarien går med i EU vid årsskiftet. Öppnare gränser betyder större möjligheter till studier och arbeten i andra europeiska länder. Men medan Sverige öppnar gränserna helt, inför en rad EU-länder begränsningar för invandring.

Det är synd, tycker de svensktalande studenterna vid universitetet i Bulgariens huvudstad Sofia.

Det är underligt eftersom många i EU-länderna satsar stora pengar på investeringar i Bulgarien, och så passar det inte att ta emot oss, säger 22-åriga Elena Lutskanova. 

– Jag tror att det bara är de som kan förlora på det, eftersom vi har många högutbildade specialister som kan arbeta och hjälpa deras ekonomi. Men de får inte åka, säger hon.

Luciafirande
Studenterna vid det femåriga skandinaviska programmet vid universitetet i Sofia har luciafirande och dricker glögg. De som klarat sin affärssvenska får diplom.

Sverige öppnar gränserna helt för invandring från de nya EU-länderna Bulgarien och Rumänien. Men en rad andra EU-länder inför olika slags övergångsregler, precis som vid den förra utvidgningen.

Många studenter här har planer på tolkjobb. Elena vill tolka i engelska, svenska och danska och hon tror att EU-inträdet blir positivt för henne.

– För mig blir det kanske fler jobbmöjligheter eftersom jag sysslar med språk, säger hon.

Förståelse för stängda gränser
En annan student, Lubomir Cvetkov, vill också jobba och studera utanför Bulgarien. Han har ändå en viss förståelse för att flera EU-länder inte öppnar dörrarna helt från början. 

– Jag hoppas på att arbetsmarknaden blir öppnare snart. Men jag kan förstå att rika länder inte vill förlora sin välfärd. Det blir inte lättare för dem när många fler invandrare kommer. De har redan så många, säger han.

Beatrice Janzon, Sofia
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".