Militära rådgivare från Etiopien i Somalia.

Ultimatum för etiopiska trupper i Somalia

Under tisdagen går ultimatumet ut för Etiopiens trupper att lämna Somalia. Annars har den starka islamistmilisen lovat ”heligt krig” mot Etiopien. Det är ett hot som kan kasta in hela östra Afrika i en storkonflikt. Men det kan också stanna vid just stora och hotfulla ord.

Just nu smugglas mängder av vapen in i Somalia, från minst tio olika länder, enligt en FN-rapport. På gatorna i huvudstaden Mogadishu, som kontrolleras av den islamska milisen, och på gatorna i Baidoa, som den FN-stödda regeringen är hänvisad till, rekryteras nya soldater.

Det är en trashanksarmé på båda sidor, berättar en fotograf från nyhetsbyrån AP, och soldaterna är barn från tolv år och uppåt.

Somalia har varit en anarki i sexton år nu, styrt av olika krigsherrar. Efter tretton misslyckade försök lyckades bland annat FN mäkla en fred, och tillsatte en interimsregering.

Regeringen splittrades
Men den regeringen splittrades redan innan den hann börja fungera. Talmannen för parlamentet tog i praktiken makten över Mogadishu, medan presidenten fann stöd i norr, i staden Baidoa – som i stort är det som regeringen kontrollerar.

Men innan det nya styret hann övergå fullt kaos, tog ett muslimskt råd makten över stora delar av Somalia, med hjälp av en välutrustad milis. Till stor del al-Qaida-stödd enligt USA.

Det starkt kristna grannlandet Etiopien, med en av Afrikas starkaste arméer, tog då på sig rollen att skydda den av omvärlden godkända regeringen. De förklarade samtidigt att Etiopien inte skulle tillåta att grannen Somalia blev en fundamentalistisk muslimsk stat.

Trots att alla kan se etiopiska soldater och trupptransporter i Baidoa, så är det bara militära ”rådgivare” enligt Etiopien.

Oklart vem som har makten
Där står man nu. Islamisterna kräver att Etiopien lämnar Somalia, och Etiopien förklara att man är fullt beredd att försvara sig mot en muslimsk attack. Men ingen vet vad som gäller eller vem som har makten i respektive läger.

Somalias president har förklarat att dörren är stängd till fler fredssamtal, medan hans talman samtidigt skriver under ett fredsavtal med islamisterna. Det islamistiska hotet om heligt krig mot Etiopien, behöver inte tas på allvar, säger en annan talesman för samma islamistiska milis. Det finns alltid möjligheter till fler samtal.

Under tiden så utför grupper av välbeväpnade trashankar det som kallas ”framryckningar, belägringar och tillbakaslagna anfall” i militära termer. I själva verket är det små grupper som försvinner när någon skjuter tillbaka, avbryter belägringen när de är hungriga, eller rekryteras till en ny sida i den ständigt pågående konflikten i Somalia.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".