Bönder protesterar mot ny EU-märkning

EU:s jordbruksministrar väntas under tisdagen bestämma att allt som uppfyller EU:s krav på ekologisk odling och säljs inom EU:s gränser ska ha en särskild EU-märkning. Svenska bönder som odlar ekologiskt och står för produkter som är kravmärkta protesterar.

– Som vi ser det är märkningar och logotyper på produkter en fråga för marknaden, en kommunikation mellan producenter och konsumenter på marknaden. Vi menar att det här ska inte lagstiftningen lägga sig i, säger mjölkbonden Marianne Schönning.

Marianne Schönning som är mjölkbonde på halvtid i Holmsveden i Hälsingland är besviken på att regeringen sagt ja till att ekologiskt odlade livsmedel som säljs i EU-länder från 2009 ska ha en obligatorisk EU-märkning.

Kravmärkningen räcker
Förutom att vara mjölkbonde arbetar hon för organisationen Ekologiska lantbrukarna. Hon tycker att det räcker med den kravmärkning som funnits i Sverige i mer än tjugo år. Kravmärkningen innebär till exempel att handelsgödsel och besprutning inte används.

Förhandlingsläget inför jordbruksministermötet i Bryssel på tisdagen beskrivs för Ekot som att det finns en klar majoritet för en obligatorisk EU-märkning.

Dubbla märkningar
Även om EU-märkningen införs kan svenska livsmedel även i framtiden kravmärkas. Jordbruksminister Eskil Erlandsson tycker inte det är något problem med dubbla märkningar.

– Vi kan ha dubbla märkningar, vilket innebär att konsumenten kan bli upplyst om det är ekologiska livsmedel man handlar i affärerna eller inte. Om de dessutom kommer från Sverige kan de även ha kravmärket på sig, säger han.

Är det inte förvirrande med dubbla märkningar?

– Nej, jag tycker att den medvetna konsumenten ska kunna välja. Då är det viktigt att det finns olika typer av märkningar så man kan göra det aktiva valet som konsument.

Vad är skillnaden mot kravmärkningen som vi har idag?

– Att vi får ett internationellt signum, vilket innebär att vi får ett större utbud av ekologiska produkter. Det är bra för Sverige och för övriga Europa, säger Eskil Erlandsson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".