Många ryssar har nostalgiska minnen av tiden med Brezjnev.

Många ryssar saknar Brezjnevtiden

På tisdagen är det exakt 100 år sedan den förre sovjetledaren Leonid Brezjnev föddes. Även om hans styre präglades av stagnation, invasionen av Afghanistan och förföljelse av oliktänkande så är det allt fler ryssar som längtar tillbaka till Brezjnevtiden när livet var enkelt och förutbestämbart.

”Brezjnev var en mycket bra person, han skötte landet som man ska men nu håller allt på att falla samman.” Den pensionerade arbetaren Igor Grigorjev har bara positiva saker att säga om Brezjnev som styrde Sovjetunionen mellan 1964 och 1982. De sista åren var han mestadels sjuk och skröplig.

Grigorjev är inte ensam. I en opinionsundersökning inför hundraårsjubileet är det fyra gånger fler som säger att det var bra under Brezjnevåren än som säger att det var dåligt.

– Allt var bra, säger poliskaptenen Viktor Ursakov och kan knappt hålla sig för skratt när han tänker på de gyllene åren.

– Man levde ett lugnt och stilla liv. Fast det var förstås för att man aldrig fick reda på någonting, medger han.

Även unga är positiva
Till och med bland en del unga finns viss vurm för Brezjnevtiden. 17-åriga Natalia Oskina har fått sina intryck från vad hennes föräldrar berättat och de har bara givit en positiv bild av Brezjnev. Fast Natalia tycker också att hon lever bra i dagens, Putins Ryssland.

Under Brezjnevtiden mildrades förtrycket i Sovjetunionen men trots allt var det ju fortfarande en diktatur och just därför är det kanske lite märkligt att många verkar ta så lätt på Brezjnevs roll.

– Jag känner ingen nostalgi men jag har heller inga negativa känslor inför Brezjnev, säger musikern Aleksandr Gottgelf som kånkar runt med ett barnbarn i famnen.

”Hemskt att tänka på”
Men några har inte glömt.

– Det är hemskt att tänka på den tiden. Jag vet vad Brezjnev, Chrusjtjov och Stalin innebar och därför vill jag inte ha någon återgång till det systemet, säger en 69-årig kvinna.

Men nu oroar hon sig för att Ryssland ändå återigen håller på att halka in på en odemokratisk väg. Kanske just därför vill hon inte säga sitt efternamn utan säger bara att i förnamn heter hon Anna.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".